Χιουνκιάρ Μπεγιεντί της Chef Ρένιας Σίμωση
Υλικά
Για το κρέας:
100 gr. ARISTON, ΦΥΤΙΚΑ ΕΛΑΙΑ ME 5% BOYTYΡΟ ΓΑΛΑΚΤΟΣ
1 κιλό κρέας μοσχαρίσιο κατά προτίμηση χτένι κομμένο σε μπουκίτσες
1 ποτήρι κόκκινο κρασί
300 gr. κρεμμύδι τριμμένο
2 σκελίδες σκόρδο
2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
2 κονσέρβες αποφλοιωμένα τοματάκια των 400 gr.
μπαχάρι
2 φύλλα δάφνης
αλάτι
1 πρέζα ζάχαρη
νερό όσο χρειαστεί
Για τις μελιτζάνες πουρέ:
4 μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες περίπου 1 κιλό
1 κρέμα γάλακτος με χαμηλά λιπαρά (200 ml)
150 gr. περίπου ARISTON, BOYTYΡΟ ΤΥΠΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
1 φλιτζάνι τυρί PECORINO ROMANO, AURICCHIO
Εκτέλεση
Προετοιμασία του κρέατος:
Σε μια κατσαρόλα λιώνετε τα ARISTON, ΦΥΤΙΚΑ ΕΛΑΙΑ ME 5% BOYTYΡΟ ΓΑΛΑΚΤΟΣ και σωτάρετε το κρέας σε μέτρια φωτιά μέχρι να πιεί τα ζουμιά του. Βάζετε το κρασί και ψήνετε μέχρι να το ‘πιεί’ όλο το κρέας. Μετά ρίχνετε στην κατσαρόλα το κρεμμύδι με το σκόρδο και ψήνετε μέχρι να μαλακώσει, μετά τον πελτέ και γυρνάτε το φαγητό στην κατσαρόλα να ψηθεί λίγο ο πελτές και να μυρίσει. Τελευταία βάζετε τα ντοματάκια και τα μπαχαρικά και συνεχίζετε το ψήσιμο. Νερό θα χρειαστεί όσο οι 2 κονσέρβες από τα ντοματάκια δηλαδή 800 gr. περίπου. Ψήνουμε για περίπου 1 ½ ώρα μέχρι να μαλακώσει και να μείνει μόνο η σάλτσα ντομάτας που θα έχει γίνει πηκτή.
Προετοιμασία του πουρέ μελιτζάνας:
Σε ένα γκαζάκι ή στο BBQ ή στο φούρνο στο grill, ψήνετε τις μελιτζάνες ολόκληρες πάνω σε ένα ταψάκι μέχρι να μαλακώσουν και να μαυρίσει η εξωτερική φλούδα τους. Όσο είναι ζεστές τις βάζετε σε ένα τάπερ και όταν θα χρειαστεί να τις ξεφλουδίσετε θα φύγει πιο εύκολα η φλούδα τους. Βάζετε την ψημένη σάρκα των μελιτζανών σε ένα μπωλ και βάζετε το βούτυρο σε ένα τηγάνι να λιώσει. Ρίχνετε τις μελιτζάνες και ανακατεύετε με γρήγορες κινήσεις να μέχρι να μυρίσει το βούτυρο με τη μελιτζάνα. Αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά και ρίχνετε την κρέμα γάλακτος και το τυρί. Αν θέλετε τον πουρέ πιο πηκτό ή πιο αραιό προσθέτετε κι άλλη κρέμα γάλακτος ή και γάλα.
Σερβίρισμα:
Σερβίρετε το Χουνκιάρ Μπεγιεντί (που στα τούρκικα σημαίνει όπως αρέσει στον Σουλτάνο) με μια στρώση πουρέ μελιτζάνας από κάτω και το κοκκινιστό κρέας από πάνω.