Σολωμός ποσέ με πράσινη σως
Υλικά
2 φιλέτα σολωμού βιολογικού κατεψυγμένου το πολύ 200 γρ. το καθένα
1/2 λεμόνι κομμένο σε λεπτές φέτες
Court Bouillon (ζωμός με λαχανικά, βότανα και μερικές φορές κρασί. Το ψάρι ψήνεται σε αυτόν το ζωμό)
1 λίτρο νερό
1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού
2 μικρά καρότα λεπτοκομμένα
1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 δαφνόφυλλα
6 κόκκοι μαύρου πιπεριού (προαιρετικά)
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι γκρίζο αραφινάριστο Ατλαντικού
Πράσινη σως
1/4 του φλυτζανιού άπαχη ξυνή κρέμα
1 //2 κουταλιές της σούπας μαγιονέζα με χαμηλά λιπαρά
1/4 της κουταλιάς του γλυκού αλάτι γκρίζο Ατλαντικού
1/2 κουταλάκι του γλυκού μηλόξυδο βιολογικό
1 πράσινο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
5 κουταλιές της σούπας άνηθο ή μάραθο ψιλοκομμένο χωρίς τον μίσχο
μαϊντανός και λεπτές φέτες λεμονιού για γαρνιτούρα
Εκτέλεση
Kowalski, 2002
Αγοράστε σολωμό βιολογικό και κατεψυγμένο διότι ο φρέσκος είναι ιχθυοτροφείου. Ο άγριος σολωμός περιέχει Ω‑3 ουσιώδη λιπαρά οξέα που έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και βοηθούν την λειτουργία του εγκεφάλου. Επίσης περιέχει το αντιοξειδωτικό ασταξανθίνη.
Εκτέλεση: Τοποθετούμε όλα τα υλικά για τον court bouillon σε ρηχό πυρίμαχο σκεύος και τα ζεσταίνουμε μέχρι να πάρουν βράση. Χαμηλώνουμε την φωτιά και σιγοβράζουμε για 10 λεπτά. Τότε τοποθετούμε το σολωμό, που έχουμε ξεπαγώσει, στο σκεύος κάτω από τα υλικά του ζωμού και στην κορυφή βάζουμε το μισό λεμόνι που κόψαμε σε φέτες.
Καλύπτουμε με λαδόχαρτο και ψήνουμε στον φούρνο για 20 λεπτά στους 350º F.
Στο μεταξύ, στα 20 αυτά λεπτά ετοιμάζουμε την πράσινη σως. Τοποθετούμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ και αναμιγνύουμε μέχρι το μίγμα να γίνει λείο.
Σερβίρουμε το σολωμό και τον καλύπτουμε με την πράσινη σως και γαρνιτούρα μαϊντανό και τις λεπτοκομμένες φέτες του λεμονιού. Ο σολωμός ποσέ ταιριάζει απίστευτα με ρύζι με κομμάτια από πράσινα σπαράγγια.