Aristonkitchen logo Το κλειδί της εκλεκτής κουζίνας από το 1903


Μπουγάτσα με Κιμά ,Pastry Chef Χρήστος Βέργαδος και γέμιση Νικόλαος Τσελεμεντές

H συνταγή για το φύλλο αέρος χειροποίητο είναι από τον Pastry Chef Χρήστο Βέργαδο ,ενώ η γέμιση κιμά είναι η κλασσική συνταγή κιμά του αξεπέραστου Νικόλαου Τσελεμεντέ .

 Aν έχετε το κουράγιο και τις γνώσεις δοκιμάστε να φτιάξετε το φύλλο αέρος ,όπως αναλυτικά θα δείτε παρακάτω .Αν δεν μπορείτε να φτιάξετε το φύλλο αέρος προμηθευτείτε φύλλο κρούστας λεπτό και αλείψτε καλά κάθε φύλλο με ARISTON ,ΦΥΤΙΚΑ ΈΛΑΙΑ ΜΕ 5% ΒΟΥΤΥΡΟ  .Φτιάξτε 2 μπουγάτσες βάζοντας 6 καλά βουτυρωμένα φύλλά στην κάθε μπουγάτσα και την ανάλογη γέμιση .Οι δύο μπουγάτσες από φύλλο κρούστας να τοποθετηθούν στο ταψί ανάποδα .Δηλαδή το κλείσιμο τύπου φάκελλος να εφάπτεται με το ταψί ,για να μην ανοίξουν .Το ψήσιμο είναι το ίδιο ,σε προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά στους 200 βαθμούς και γυρίζουμε μία φορά τις μπουγάτσες .

 

Για σπιτικό φύλλο αέρος εκτέλεση ζύμης :

 

Βάζουμε στο κάδο με το γάντζο το αλεύρι,το ARISTON,ΦΥΤΙΚΑ ΕΛΑΙΑ ΜΕ 5% ΒΟΥΤΥΡΟ ,το αλάτι και τα 3/4 του νερού ζυμώνοντας καλά προσθέτοντας αν χρειαστεί και το υπόλοιπο νερό μέχρι να έχουμε ένα ζυμάρι λείο και το οποίο δεν θα κολάει στα τοιχώματα του κάδου. Κόβουμε την ζύμη σε κομμάτια 600 γρ (για μεγάλη μπουγάτσα) ή σε κομμάτια 300 γρ (μικρότερες μπουγάτσες). Κάθε κομμάτι ζύμης του δίνουμε σχήμα μπάλας δουλεύοντας με το χέρι έτσι ώστε να έχει λεία επιφάνεια. Αλείφουμε καλά όλη τη μπάλα της ζύμης όπως και τον πάγκο εργασίας αλλά και τα ταψιά που θα ψήσουμε, με ένα ανάμεικτο μείγμα από ARISTON ΦΥΤΙΚΑ ΕΛΑΙΑ ΜΕ 5% ΒΟΥΤΥΡΟ και ARISTON,ΒΟΥΤΥΡΟ ΤΥΠΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣΑφήνουμε να ξεκουραστεί για περίπου 20 λεπτά. Στην συνέχεια τα πιέζουμε με το χέρι μας για να τα ανοίξουμε σε σχήμα δίσκου, αφήνουμε να ξεκουραστούν για άλλα 20 λεπτά. Έπειτα ξεκινάμε το άνοιγμα αέρος. Παίρνουμε κάθε δίσκο ζύμης και τοποθετώντας το δεξί μας χέρι κάτω από αυτή και το αριστερό από πάνω ξεκινάμε τα πετάγματα πάνω από το κεφάλι μας με σκοπό να τα ανοίξουμε σε μεγάλο και πολύ λεπτό φύλλο. Κατόπιν και με ένα μαχαίρι κόβουμε στη μέση το φύλλο και τοποθετούμε στο ένα από αυτά ένα μέρος της γέμισης η οποία πρέπει να είναι κρύα. Κλείνουμε τις άκρες σαν φάκελλο πολύ αφράτα και τοποθετούμε αυτό το φάκελλο ανάποδα επάνω στο δεύτερο φύλλο ζύμης το οποίο επίσης τυλίγουμε σε φάκελο. Τοποθετούμε την μπουγάτσα ανάποδα στο βουτυρωμένο ταψί και ψήνουμε στους 200 βαθμούς για τουλάχιστον 30 λεπτά (στα μισά του ψησίματος αναποδογυρίζουμε την μπουγάτσα).


Εκτέλεση γέμισης ( Νικόλαος Τσελεμεντές )

Για την γέμιση κιμά ,θα ακολουθήσουμε την κλασσική συνταγή κιμά του Νικόλαου Τσελεμεντέ ,μόνο που δεν θα χρησιμοποιήσουμε 3-4 κουταλιές της σούπας γαλέττας ,που ο Νικόλαος έβαζε πάντα στον κιμά .

Τσιγαρίζουμε τον κιμά με τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα σε 2 κουαλιές της σούπας ARISTON ,ΦΥΤΙΚΑ ΕΛΑΙΑ ΜΕ 5% ΒΟΥΤΥΡΟ .Αφού καβουρδιστεί καλά ,σβήνουμε με άσπρο κρασί ,λίγο νερό και την ψιλοκομμένη τομάτα .Βάζουμε αλάτι ,πιπέρι ,μπαχάρι σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να σιγοψηθεί μέχρι να πιεί τα υγρά του .Τον ανακατεύουμε τακτικά .Μόλις μισοκρυώσει βάζουμε 2 αυγά και μισή χούφτα τριμμένο τυρί .Τον ανακατεύουμε καλά και περιμένουμε να κρυώσει για να γεμίσουμε την μπουγάτσα μας .



Υλικά

Για την ζύμη:

1κιλό αλεύρι σκληρό
20γρ.αλάτι
100γρ. 
ARISTON,ΦΥΤΙΚΑ ΕΛΑΙΑ ME 5% BOYTYΡΟ
600-650 ml
νερό

Για την επάλειψη της ζύμης :

300γρ. ARISTON, ΦΥΤΙΚΑ ΕΛΑΙΑ ΜΕ 5% ΒΟΥΤΥΡΟ 100γρ. ARISTON, ΒΟΥΤΥΡΟ ΤΥΠΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

Σε μία κατσαρόλα βάζουμε τα 300γρ. ARISTON ΦΥΤΙΚΑ ΕΛΑΙΑ και 100γρ. ARISTON ΒΟΥΤΥΡΟ ΤΥΠΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ μέχρι να λιώσουν και να ομογενοποιηθούν, και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Για την γέμιση κιμά :

500 γρ κιμά μοσχαρίσιο

2 κ.σ ARISTON ,ΦΥΤΙΚΑ ΕΛΑΙΑ ΜΕ 5% ΒΟΥΤΥΡΟ

2 μέτρια κρεμμύδια

½ κουτάλι πιπέρι

¼ κουταλιού μπαχάρι

Λίγο άσπρο κρασί

1 κουτί τομάτες ψιλοκομμένες 400 γρ

2 αυγά

Μισή χούφτα τριμμένο τυρί (Pecorino Romano AURICCHIO )



Back to menu         Back to top         Print         E-mail me to a friend