Aristonkitchen logo Το κλειδί της εκλεκτής κουζίνας από το 1903


Ψωμί σπιτικό χωρίς μαγιά ,εύκολο και υπέροχο

Αγαπημένοι μας φίλοι ,Αγαπητοί νέοι επισκέπτες του  site μας ,

Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας και θα θέλαμε για σας ειδικά που δεν έχετε μεγάλη πείρα με την παρασκευή του ψωμιού ,να σας δώσουμε αυτήν την γρήγορη συνταγή ,την οποία μπορείτε να φτιάχνετε κάθε μέρα ,καθώς απαιτεί περίπου 5 λεπτά προετοιμασία και έως 1 ώρα ψήσιμο ,εξαρτάται βέβαια και από τον φούρνο .Δεν υπάρχει πίο όμορφο πράγμα σε ένα τραπέζι και πιό απαραίτητο από το καλό ψωμί .Είναι ακόμα πιό όμορφο, όταν το φάτε  λίγο μετά από όταν βγήκε από τον φούρνο ,ώστε να είναι ακόμα πολύ λίγο ζεστό .

Με την ευκαιρία της πανδημίας ,που όλοι βρισκόμαστε σπίτι ,μπορούμε να απολαύσουμε αυτό το θείο δώρο .Κατά το ψήσιμο κοιτάμε το ψωμί να μην καεί ,αλλά και να μήν είναι άψητο εσωτερικά  .Θέλουμε να ροδίσει και αν δεν είμαστε σίγουροι ότι είναι έτοιμο κόβουμε από την γωνία ένα κομμάτι και δοκιμάζουμε .

Αν θέλετε να φτιάξετε καρβέλι χρησιμοποιείτε στρογγυλή φόρμα -ταψάκι ,ενώ για φρατζολάκι μία φόρμα 10χ 30 cm .

Aλείφουμε την φόρμα με ζεσταμένο ARISTON ,ΦΥΤΙΚΑ ΕΛΑΙΑ ΜΕ 5% ΒΟΥΤΥΡΟ και αλευρώνουμε για να μην κολλήσει το ψωμί μας  .Ανακατεύουμε το αλεύρι ,την ζάχαρη ,μία πρέζα δεντρολίβανο ,μία πρέζα θυμάρι ( ξερά καλύτερα τα μυρωδκά ) και κατόπιν προσθέτουμε ένα κουτάκι μπύρα και ζυμώνουμε καλά .

Θα είναι μία ζύμη μαλάκη ,βάλτε λίγο αλεύρι αν κολάει πολύ στα χέρια σας .

Απλώστε οτ μίγμα στην φόρμα σας .Χαραξτε 8 γραμμές λοξές και παράλληλες κατά μήκος του ζυμαριού και αλείψτε από πάνω με λιώμενο ARISTON ,ΦΥΤΙΚΑ ΕΛΑΙΑ ΜΕ 5% ΒΟΥΤΥΡΟ .Αν θέλετε ραντίστε με σουσάμι ή μαύρο σουσάμι .

Καλοφάγωτο !!



Υλικά

3 κούπες αλέυρι για όλες τις χρήσεις ( τύπου mug μεγάλες με χερούλι στο πλάι )

1/4 κούπας ζάχαρη 

1 μπύρα Kaizer ΚΟΥΤΆΚΙ 375 ML ( ή ότι άλλη μάρκα θέλετε, αλλά όχι χωρίς αλκοόλ )

μία πρέζα δεντρολίβανο 

μία πρέζα θυμάρι 

σουσάμι άσπρο ή μαύρο για το πασπάλισμα 

ARISTON ,ΦΥΤΙΚΑ ΈΛΑΙΑ ΜΕ 5% ΒΟΥΤΥΡΟ για την επάλειψη της φόρμας και για πάνω από το ψωμί .



Back to menu         Back to top         Print         E-mail me to a friend