Aristonkitchen logo Το κλειδί της εκλεκτής κουζίνας από το 1903


Μελομακάρονα γεμιστά Σμυρνέικα πολύ γευστικά ,για όταν θέλουμε κάτι ανεβαστικό

Ανεβάζω σήμερα 9/4/2020 αυτήν την συνταγή ,που είναι Χριστουγεννιάτικη και όχι μόνο .Εχει τόσο γλυκιά γεύση αυτό το μελομακάρονο ,ειδικά με την γέμιση σταφίδας ,που θα την ονόμαζα γεύση από Παράδεισο .Δεν είναι κακή ιδέα να την φτιάξουμε σήμερα αν έχουμε σταφίδες και κανέλα .Ας γλυκαθούμε ...

Παρουσιάστηκε στην Eλένη 3/12/2019 παρουσίαση από τον πολυαγαπημένο Pastry Chef Χρήστο Βέργαδο,είναι μία συνταγή από το 1910 ,υπέροχη ,όσο πιό παλιά ,τόσο καλύτερη .

Ετοιμάζουμε την γέμιση:

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί μέχρι να ομογενοποιηθούν. 

Ετοιμάζουμε την ζύμη. 

Χτυπάμε στο μίξερ με το σύρμα τα ARISTON, ΦΥΤΙΚΑ ΕΛΑΙΑ ΜΕ 5% ΒΟΥΤΥΡΟ μαζί με το ARISTON ,SOFT ΒΟΥΤΥΡΟ με ΦΥΤΙΚΑ ΈΛΑΙΑ μπλέ σκαφάκι -χωρίς λακτόζη ( προιόν που θα βρείτε στα ψυγεία των super markets )και την ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν και να ασπρίσουν. Κατόπιν προσθέτουμε το νερό και την σόδα και ομογενοποιούμε. Σταματάμε το χτύπημα, βγάζουμε το σύρμα και βάζουμε το φτερό. Προσθέτουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μαλακό ζυμάρι. Παίρνουμε μέρος ζύμης κάθε φορά, την πλάθουμε σε μπαλάκι και στην συνέχεια το πιέζουμε μέχρι να γίνει σαν πιτάκι. Τοποθετούμε στο κέντρο λίγο από την γέμιση και κλείνουμε με την ζύμη. Τα τοποθετούμε σε μια λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα, με το κλείσιμο προς τα κάτω. Ψήνουμε στους 170 βαθμούς για περίπου 40 λεπτά. 

Ετοιμάζουμε το σιρόπι:

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε την ζάχαρη με το νερό να βράσουν για ένα λεπτό. Κατεβάζουμε από την φωτιά, προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε να λιώσει. 

Σιροπιάζουμε κρύα τα μελομακάρονα, ζεστό το σιρόπι. Τα τοποθετούμε σε σχάρα να στραγγίξουν καλά και μετά από 2-3 ώρες τοποθετούμε σε πιατέλα .Πασπαλίζουμε ( από πάνω ) αν θέλουμε λίγη κανέλλα ή λίγο από την γέμιση. 

 



Υλικά

 

300 γρ ARISTON,ΦΥΤΙΚΑ ΕΛΑΙΑ ΜΕ 5% ΒΟΥΤΥΡΟ ΓΑΛΑΚΤΟΣ

400 γρ ARISTON , SOFT ΒΟΥΤΥΡΟ ΜΕ ΦΥΤΙΚΑ ΕΛΑΙΑ ΧΩΡΙΣ ΛΑΚΤΟΖΗ (ΜΠΛE ΣΚΑΦΑΚΙ)

1200 ml αλεύρι 

430 γρ ζάχαρη 

230 ml νερό 

2 κγ σόδα 

Για την γέμιση σταφίδας :

1/2 κιλό σταφίδες ξανθές 

30 γρ φρυγανιά τριμμένη 

1 κγ κανέλα 

2 κσ ζάχαρη 

Εναλλακτικά για την γέμιση καρύδι :

1/2 καρύδια 

2 φρυγανιές θρυματισμένες 

1 κγ κανέλα 

2 κσ ζάχαρη 

Για το σιρόπι :

900 ml νερό 

800 γρ ζάχαρη 

300 γρ μέλι 



Back to menu         Back to top         Print         E-mail me to a friend