Πορτοκαλόπιτα
Υλικά
1 πακέτο φύλλο κρούστας
1/2 φλυτζάνι ARISTON, ΦΥΤΙΚΑ ΕΛΑΙΑ ME 5% BOYTYΡΟ ΓΑΛΑΚΤΟΣ
1/2 φλυτζάνι σπορέλαιο
3/4 φλυτζανιού ζάχαρη
1 κουταλιά γεμάτη ξύσμα από 2 πορτοκάλια
5 αυγά
2 κουταλιές Cognac ή Grand Marnier
1 γιαούρτι στραγγιστό
Για το σιρόπι:
1 και 1/2 φλυτζάνι χυμό πορτοκάλι
1 και 1/2 φλυτζάνι ζάχαρη
2 φλυτζάνια νερό
Εκτέλεση
της Φαίνηs Πανηγύρη (16–4‑2010)
Bάζουμε σε κατσαρολίτσα το νερό, το χυμό και τη ζάχαρη και βράζουμε 8 λεπτά. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει. Παίρνουμε 1 πακέτο φύλλο κρούστας, πολύ ελαφρά βουτυρώνουμε τα φύλλα και το τσαλακώνουμε. Σε ελαφρά λαδωμένο με ARISTON, ΦΥΤΙΚΑ ΕΛΑΙΑ ME 5% BOYTYΡΟ ΓΑΛΑΚΤΟΣ Pyrex, τοποθετούμε τα τσαλακωμένα φύλλα κρούστας κοντά — κοντά, όσα φύλλα χωρέσει.
Χτυπάμε στο mixer το ARISTON, ΦΥΤΙΚΑ ΕΛΑΙΑ ME 5% BOYTYΡΟ ΓΑΛΑΚΤΟΣ, το σπορέλαιο και τη ζάχαρη για 2–3 λεπτά. Προσθέτουμε το κονιάκ, ένα-ένα τα αυγά και το ξύσμα πορτοκαλιών. Χτυπάμε καλά, χαλαρώνουμε την ένταση και βάζουμε το γιαούρτι, ίσα ‑ίσα να το απορροφήσει. Αυτό το μείγμα ρίχνουμε πάνω από τα φύλλα κρούστας που έχουμε τοποθετήσει στο Pyrex.
Ψήνουμε στους 170°C για περίπου 45–50 λεπτά. Όταν βγάλουμε το γλυκό καυτό από το φούρνο, θα το περιχύσουμε με το κρύο σιρόπι και θα αφήσουμε να το απορροφήσει.