Πίτσα με πολέντα (χαμηλή σε λιπαρά)
Υλικά
1 φλυτζάνι πολέντα (από καλαμπόκι)
5 φλυτζάνια νερό
1/2 κουταλάκι του γλυκού γκρίζο αραφινάριστο αλάτι
1/2 κουταλάκι του γλυκού θυμάρι
1/2 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
10 μισές λιαστές ντομάτες
1/2 φλυτζάνι καυτό νερό
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
6 σκελίδες σκόρδου
225 gr. ψιλοκομμένα μανιτάρια (προαιρετικά)
350 gr. ψιλοκομμένες ψητές κόκκινες πιπεριές
1 κουταλάκι του γλυκού βασιλικό
450 gr. συμπαγές τόφου (πρωτεϊνη σόγια βιολογική)
1 1/2 κουταλιές της σούπας λευκό miso (Shiromiso)
2 κουταλάκια του γλυκού βασιλικό
1 κουταλιά της σούπα ταχίνι ανοικτόχρωμο
3- 4 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες
2 συσκευασίες των 300 gr. κατεψυγμένου ψιλοκομμένου βιολογικού σπανακιού που έχει αποψυχθεί
2 κουταλάκια του γλυκού μηλόξυδο
1 κουταλιά της σούπας Tamari Sauce με λίγο αλάτι
1 φλυτζάνι σως ντομάτας ΚΥΚΝΟΣ
1/8 του κουταλιού του γλυκού πιπέρι μαύρο
Εκτέλεση
Barnard, 2001 (12 μερίδες)
Στα 5 φλυτζάνια νερό κτυπάμε την πολέντα προσθέτουμε το αλάτι, το θυμάρι και τη ρίγανη. Σιγοβράζουμε το μείγμα σε μέτρια φωτιά, αναδεύοντας συχνά μέχρι να πήξει καλά για 25 λεπτά. Το απλώνουμε σε μεγάλο ταψί και το αφήνουμε να κρυώσει.
Αφήνουμε τις λιαστές ντομάτες να μουλιάσουν σε καυτό νερό μέχρι να μαλακώσουν για 20′. Ζεσταίνουμε μισό φλυτζάνι νερό και μαγειρεύουμε το σκόρδο, το κρεμμύδι και τα μανιτάρια( προαιρετικά) έως ότου το κρεμμύδι μαλακώσει και τα μανιτάρια ροδίσουν. Ψιλοκόβουμε τις μαλακές ντομάτες και τις προσθέτουμε με τις ψητές κόκκινες πιπεριές και το ένα κουταλάκι του γλυκού βασιλικό. Σιγοβράζουμε για 5′.
Βάζουμε το βιολογικό τόφου, το οποίο έχουμε στραγγίσει με ένα τουλουπάνι, σε ένα μπλέντερ με το miso τα δυο κουταλάκια βασιλικού και το ανοικτόχρωμο ταχίνι. Αναδεύουμε μέχρι το μείγμα να γίνει εντελώς λείο.
Ζεσταίνουμε 1/4 του φλυτζανιού νερό σε ένα μεγάλο τηγάνι, προσθέτουμε το σκόρδο και τηγανίζουμε στο νερό για 1 λεπτό. Προσθέτουμε το σπανάκι, το μηλόξυδο, την Tamari Sauce και το ελάχιστο πιπέρι. Ψήνουμε το μείγμα αναμιγνύοντας συχνά μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά.