Νοσταλγικοί Κουραμπιέδες
από την Τζένη Τσούπου
Υλικά
1 κιλό ARISTON, ΦΥΤΙΚΑ ΕΛΑΙΑ ME 5% ΒOYTYΡΟ
2 φλιτζάνια Κρυσταλλική Ζάχαρη (450γρ.)
4 Κρόκους + 2 Ασπράδια Αβγών
1/3 φλιτζανιού COGNAC (80ml)
1,5 κιλό Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
5 Βανίλιες σε σκόνη
2 κ.γλυκού Μαγειρική Σόδα
4 φλιτζάνια Αποφλοιωμένα Αμύγδαλα
4 κ.σούπας ARISTON, ΒΟΥΤΥΡΟ ΤΥΠΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ (80 γρ.)
Ανθόνερο σε Spray
2 πακέτα Ζάχαρη Άχνη (800γρ.)
Η παραδοσιακή συνταγή της γιαγιάς Γεωργίας από το μακρινό 1953, που διασώθηκε από την κα Τζένη Τσούπου.
Μια ονειρεμένη συνταγή που μας ταξιδεύει στον χρόνο, στις αναμνήσεις της παιδικής μας ηλικίας, κάθε φορά που τρώμε τους υπέροχους, τραγανούς, μυρωδάτους κουραμπιέδες της γιαγιάς Γεωργίας.
Εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο τηγάνι καβουρδίζουμε ανά δύο φλυτζάνια τα αποφλοιωμένα αμύγδαλα με 40 γρ. ARISTON, ΒΟΥΤΥΡΟ ΤΥΠΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ. Αφού καβουρδίσουμε και τα 4 φλυτζάνια αμύγδαλο, τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα σπάμε σε μεγάλα κομμάτια στο γουδί ή σε σακουλάκι zip-lock με έναν «μπλάστρη».
Σε ένα μεγάλο σκεύος, κοσκινίζουμε με ένα μεγάλο σιφ (sieve-σουρωτήρι) το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, για να αφρατέψει.
Χτυπάμε μόνο του το ARISTON, ΦΥΤΙΚΑ ΕΛΑΙΑ ME 5% ΒOYTYΡΟ για 5 λεπτά στο μίξερ για να αφρατέψει και συνέχεια ρίχνουμε λίγη λίγη την κρυσταλλική ζάχαρη για να ενσωματωθεί. Χτυπάμε για περίπου 10 λεπτά ακόμη μέχρι να γίνει σαν λευκή σαντιγί.
Προσθέτουμε τους κρόκους και τα ασπράδια ένα-ένα (4 κρόκοι + 2 ασπράδια). Στη συνέχεια προσθέτουμε τις βανίλιες, ανακατεύουμε τη μαγειρική σόδα στο cognac (για να ενεργοποιηθεί) και το ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ μας που λειτουργεί σε μέτρια ταχύτητα, μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά και να έχουμε ένα απαλό, υγρό μείγμα.
Σταματάμε το μίξερ και αφαιρούμε τον κάδο. Ρίχνουμε τα σπασμένα αμύγδαλα και προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι ανακατεύοντας το μείγμα με ξύλινη κουτάλα ή μαρίζ σιλικόνης (Maryse). Προσθέτουμε αλεύρι μέχρι η ζύμη να γίνει μεν σφιχτή και «ψιχουλιαστή» (να τρίβεται ελαφρώς) αλλά να σχηματίζονται εύκολα μπαλάκια στο πλάσιμο. Προσοχή! Δεν ζυμώνουμε δυνατά για να μην χάσει το μείγμα τον αέρα του και γίνουν οι κουραμπιέδες μας σκληροί.
Πλάθουμε τη ζύμη στο σχήμα που θέλουμε με το χέρι ή κόβουμε με κουπ-πατ (Coupe-pâte, τσέρκι).
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 20 λεπτά στους 180° C στον αέρα. Αφού ψηθούν, τους αφήνουμε να κρυώσουν καλά και στη συνέχεια ψεκάζουμε τους κουραμπιέδες μας με λίγο ανθόνερο. Τους βουτάμε στην ζάχαρη άχνη, τους πασπαλίζουμε από όλες τις πλευρές και τους αφήνουμε να ξεκουραστούν.
Μετά από μία τουλάχιστον ώρα, τοποθετούμε τους κουραμπιέδες μας σε πιατέλα και σε κάθε στρώση, αχνίζουμε από 20–25cm ύψος, με ζάχαρη άχνη, χρησιμοποιώντας πάντα το κόσκινο-σουρωτήρι μας.
Διπλή δόση για 50–60 κομμάτια! Γιατί η μονή δεν είναι ποτέ αρκετή!
Καλή επιτυχία!