Μελομακάρονα γεμιστά Σμυρνέικα: πολύ γευστικά, για όταν θέλουμε κάτι ανεβαστικό
Υλικά
Για τα μελομακάρονα:
300 gr. ARISTON, ΦΥΤΙΚΑ ΕΛΑΙΑ ΜΕ 5% ΒΟΥΤΥΡΟ ΓΑΛΑΚΤΟΣ
400 gr. ARISTON, SOFT ΒΟΥΤΥΡΟ με φυτικά έλαια, χωρίς λακτόζη
1200 ml αλεύρι
430 gr. ζάχαρη
230 ml νερό
2 κ.γ. σόδα
Για τη γέμιση σταφίδας:
1/2 κιλό σταφίδες ξανθές
30 gr. φρυγανιά τριμμένη
1 κ.γ. κανέλα
2 κ.σ. ζάχαρη
Εναλλακτικά για τη γέμιση καρύδι:
1/2 κιλό καρύδια
2 φρυγανιές θρυματισμένες
1 κ.γ. κανέλα
2 κ.σ. ζάχαρη
Για το σιρόπι:
900 ml νερό
800 gr. ζάχαρη
Εκτέλεση
Ανεβάζω σήμερα 9/4/2020 αυτήν τη συνταγή, που είναι Χριστουγεννιάτικη και όχι μόνο. Έχει τόσο γλυκιά γεύση αυτό το μελομακάρονο, ειδικά με τη γέμιση σταφίδας, που θα την ονόμαζα γεύση από Παράδεισο. Δεν είναι κακή ιδέα να τη φτιάξουμε σήμερα αν έχουμε σταφίδες και κανέλα. Ας γλυκαθούμε…
Παρουσιάστηκε στην Eλένη στις 3/12/2019 παρουσίαση από τον πολυαγαπημένο Pastry Chef Χρήστο Βέργαδο, είναι μία συνταγή από το 1910, υπέροχη, όσο πιο παλιά, τόσο καλύτερη.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση:
Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί μέχρι να ομογενοποιηθούν. Ετοιμάζουμε τη ζύμη. Χτυπάμε στο μίξερ με το σύρμα τα ARISTON, ΦΥΤΙΚΑ ΕΛΑΙΑ ME 5% BOYTYΡΟ ΓΑΛΑΚΤΟΣ μαζί με το ARISTON, SOFT ΒΟΥΤΥΡΟ με φυτικά έλαια, χωρίς λακτόζη (προϊόν που θα βρείτε στα ψυγεία των super markets) και τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν και να ασπρίσουν.
Κατόπιν προσθέτουμε το νερό και τη σόδα και ομογενοποιούμε. Σταματάμε το χτύπημα, βγάζουμε το σύρμα και βάζουμε το φτερό. Προσθέτουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μαλακό ζυμάρι. Παίρνουμε μέρος ζύμης κάθε φορά, την πλάθουμε σε μπαλάκι και στη συνέχεια το πιέζουμε μέχρι να γίνει σαν πιτάκι. Τοποθετούμε στο κέντρο λίγο από τη γέμιση και κλείνουμε με τη ζύμη.
Τα τοποθετούμε σε μια λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα, με το κλείσιμο προς τα κάτω. Ψήνουμε στους 170 βαθμούς Κελσίου για περίπου 40 λεπτά.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι:
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό να βράσουν για ένα λεπτό. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε να λιώσει. Σιροπιάζουμε κρύα τα μελομακάρονα, ζεστό το σιρόπι. Τα τοποθετούμε σε σχάρα να στραγγίξουν καλά και μετά από 2–3 ώρες τοποθετούμε σε πιατέλα. Πασπαλίζουμε (από πάνω) αν θέλουμε λίγη κανέλλα ή λίγο από τη γέμιση.