Κροκέττες Μπακαλιάρου και Σαλάτα με Πλιγούρι, Λαχανικά και Πέστο Μυρωδικών
Υλικά
Για τις Κροκέττες Μπακαλιάρου:
550 gr. παστό μπακαλιάρο φιλέτο ξαλμυρισμένο(καθαρό βάρος)
550 gr. πατάτες βραστές
100 gr. φρέσκο κρεμμυδάκι
2 αυγά (προαιρετικά)
30 gr. φρέσκο τζίντζερ
50 gr. φρέσκο μαϊντανό
2 κ.σ. φρέσκια ρίγανη
1 σκελίδα σκόρδο
χυμό απο 2 λεμόνια (50 gr. περίπου)
φρυγανιά και μαϊντανό για το πανάρισμα
ARISTON, ΦΥΤΙΚΑ ΕΛΑΙΑ ME 5% BOYTYΡΟ ΓΑΛΑΚΤΟΣ για τηγάνισμα
αλάτι, πιπέρι
Υλικά για τη Σαλάτα με Πλιγούρι, Λαχανικά και Πέστο Μυρωδικών:
500 gr. πλιγούρι
3 πιπεριές σε διάφορα χρώματα
70–80 gr. φρέσκα φύλλα σπανάκι
200 gr. ελιές απύρηνες κομμένες σε ροδέλες
4–5 φρέσκα μεγάλα φύλλα βασιλικού
2 κ.σ. φρέσκια ρίγανη
1 ματσάκι μαϊντανό (100 gr. περίπου)
1 ματσάκι ρόκα (100 gr. περίπου)
½ φλ. ελαιόλαδο (100 gr. περίπου)
χυμό απο 2 λεμόνια (60 gr. περίπου)
2 κ.σ. ξύδι
20 – 25 gr. μέλι
αλάτι
Εκτέλεση
της Chef Ρένιας Σίμωση, Εκπομπή ΕΛΕΝΗ ‑Παρασκευή 18/3/2016
Προετοιμασία για τις Κροκέττες:
Βράζετε το μπακαλιάρο 15 λεπτά περίπου, τον στραγγίζετε και αφού κρυώσει βγάζετε τα κόκαλα. Βράζετε τις πατάτες και με ένα πιρούνι ή στον μύλο των λαχανικών και τις λιώνετε ελαφρά. Ο μπακαλιάρος να είναι σε ίδια αναλογία με τις πατάτες. Ψιλοκόβετε το κρεμμυδάκι. Στο μπλέντερ βάζετε τζίντζερ, μαϊντανό, ρίγανη, αυγά, χυμό λεμονιού, σκόρδο και τα ψιλοκόβετε. Ανακατεύετε όλα τα υλικά με τα χέρια σας και βάζετε αλάτι και πιπέρι. Πλάστε τις κροκέτες και σε ένα μπωλ ανακατέψτε ψιλοκομμένο μαϊντανό και τριμμένη φρυγανιά και πανάρετε τις κροκέτες.
Τηγανίστε σε μέτρια φωτιά σε ARISTON, ΦΥΤΙΚΑ ΕΛΑΙΑ ME 5% BOYTYΡΟ ΓΑΛΑΚΤΟΣ μέχρι να ροδίσουν ελαφρά. Μπορείτε να τις ετοιμάσετε από πριν και να τις γκρατινάρετε στο φούρνο πριν τις σερβίρετε.
Προετοιμασία για τη Σαλάτα:
Βάλτε το πλιγούρι σε ένα μπωλ με νερό και αφήστε το να μαλακώσει. Όταν θα είναι έτοιμο στραγγίστε το και βάλτε το σε ένα μεγάλο μπωλ. Κόψτε τις πιπεριές σε μεγάλα κομμάτια και βάλτε τις σε μια γκριλιέρα ή σε ένα τηγάνι να μαλακώσουν λίγο και να βγουν τα αρώματά τους.
Στο μπλέντερ φτιάξτε το πέστο ανακατεύοντας και πολτοποιώντας όλα τα παρακάτω υλικά: βασιλικό, ρίγανη, μαϊντανό, ρόκα, ελαιόλαδο, χυμό λεμονιού, ξύδι, μέλι. Βάλτε το πέστο στο πλιγούρι και προσθέστε τις ελιές, τις πιπεριές και το σπανάκι. Αλατίστε κατά βούληση.