Κέικ με αχλάδια, συνοδεία παγωτού σοκολάτας, Χρήστος Βέργαδος
Υλικά
Για το σιρόπι:
700 gr. ζάχαρη
400 ml νερό
2 ξύλα κανέλας
ξύσμα από 1 λάιμ
6 τμχ αστεροειδή γλυκάνισο
1 φασόλι βανίλιας
3 αχλάδια
Για το κέικ:
250 gr. αλεύρι
150 gr. ARISTON ΒΟΥΤΥΡΟ, ΤΥΠΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
60 gr. ARISTON,ΦΥΤΙΚΑ ΕΛΑΙΑ ME 5% BOYTYΡΟ ΓΑΛΑΚΤΟΣ
3 αυγά
150 gr. ζάχαρη
100 ml κρέμα γάλακτος
2 κ.γ. Baking Powder
50 gr. φουντούκια χοντροκομμένα
50 gr. σοκολάτα σε σταγόνες
Για το παγωτό:
500 ml γάλα
500 ml κρέμα γάλακτος
6 κρόκοι αυγού
200 gr. ζάχαρη
1 βανίλια
100 gr. κακάο
100 gr. σταγόνες σοκολάτας
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε το παγωτό:
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα. Σε ένα μπωλ χτυπάμε καλά τους κρόκους μαζί με τα 3/4 της ζάχαρης μέχρι να ασπρίσουν. Προσθέτουμε σε αυτό σιγά-σιγά το ζεστό γάλα ανακατεύοντας. Αδειάζουμε το παραπάνω μείγμα σε μια κατσαρόλα και το βάζουμε σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας μέχρι να δέσει. Κατεβάζουμε από τη φωτιά προσθέτουμε τη βανίλια, το κακάο κοσκινισμένο μαζί με την υπόλοιπη ζάχαρη και τα ARISTON, ΦΥΤΙΚΑ ΕΛΑΙΑ ME 5% BOYTYΡΟ ΓΑΛΑΚΤΟΣ. Ανακατεύουμε και αφήνουμε να κρυώσει. Κατόπιν προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, ανακατεύουμε να ομογενοποιηθεί και αδειάζουμε το παγωτό σε ένα παγωμένο μπωλ. Το βάζουμε στην κατάψυξη. Μόλις αρχίσει να σφίγγει το ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός για να μην κρυσταλλοποιηθεί. Τέλος προσθέτουμε τις σταγόνες σοκολάτας, ανακατεύουμε και αφήνουμε να παγώσει καλά μέχρι να σερβίρουμε.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι:
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι (το φασόλι βανίλιας το έχουμε κόψει στη μέση), εκτός από τα αχλάδια. Μόλις το σιρόπι ζεσταθεί και έχει λιώσει η ζάχαρη, προσθέτουμε τα αχλάδια καθαρισμένα κρατώντας το κοτσάνι τους και τα βράζουμε σε χαμηλή φωτιά, προσέχοντας να μην λιώσουν. Μόλις τα αχλάδια μαλακώσουν, τα βγάζουμε από το σιρόπι.
Ετοιμάζουμε το κέικ:
Χτυπάμε στο μίξερ το ARISTON ΒΟΥΤΥΡΟ, ΤΥΠΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Κατόπιν προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά και στη συνέχεια την κρέμα γάλακτος και τα λιωμένα ARISTON, ΦΥΤΙΚΑ ΕΛΑΙΑ ME 5% BOYTYΡΟ ΓΑΛΑΚΤΟΣ. Κατόπιν προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθεί. Σε μία φόρμα αλειμμένη με ARISTON, ΦΥΤΙΚΑ ΕΛΑΙΑ ME 5% BOYTYΡΟ ΓΑΛΑΚΤΟΣ και αλευρωμένη, τοποθετούμε όρθια τα αχλάδια και ρίχνουμε γύρω από αυτά το μείγμα. Ψήνουμε στους 160°C για περίπου 1 ώρα. Ξεφορμάρουμε και περιχύνουμε με λίγο από το υπόλοιπο σιρόπι στην επιφάνεια του κέικ.
Σερβίρουμε το κέικ με τα ολόκληρα αχλάδια και με μία μπάλα παγωτό σοκολάτας.