Ιμάμ Μπαϊλντί, original Turkish recipe
Υλικά
10 μελιτζάνες Αργείτικες-μακρόστενες
6 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες-προαιρετικά
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
600 gr. φρέσκιες ψιλοκομμένες ντομάτες ή σε κονσέρβα
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
200 gr. κεφαλογραβιέρα-όχι τριμμένη
2 κουταλιές της σούπας ARISTON, ΦΥΤΙΚΑ ΕΛΑΙΑ ME 5% BOYTYΡΟ ΓΑΛΑΚΤΟΣ, για τη σάλτσα
400 gr. ή περισσότερο ARISTON, ΦΥΤΙΚΑ ΕΛΑΙΑ ME 5% BOYTYΡΟ ΓΑΛΑΚΤΟΣ, για το τηγάνισμα των μελιτζανών
Εκτέλεση
Xαράζουμε κατά μήκος τις μελιτζάνες και βγάζουμε ένα μικρό κομμάτι από το σώμα της κάθε μελιτζάνας. Βάζουμε σε ένα τηγάνι με καπάκι ARISTON, ΦΥΤΙΚΑ ΕΛΑΙΑ ME 5% BOYTYΡΟ ΓΑΛΑΚΤΟΣ (400gr. ή περισσότερο, ανάλογα το μέγεθος του τηγανιού μας) και ψήνουμε με κρύο το λάδι σε σιγανή φωτιά.
Γυρίζουμε τις μελιτζάνες και μόλις ψηθούν, τοποθετούμε σε σουρωτήρι να φύγουν τα πολλά λάδια. Το ARISTON, ΦΥΤΙΚΑ ΕΛΑΙΑ ME 5% BOYTYΡΟ ΓΑΛΑΚΤΟΣ, είναι ιδανικό για τηγάνισμα μελιτζανών, γιατί τις κάνει τραγανές και όχι πολύ λαδερές.
Σε 2 κουταλιές σούπας ARISTON, ΦΥΤΙΚΑ ΕΛΑΙΑ ME 5% BOYTYΡΟ ΓΑΛΑΚΤΟΣ, σωτάρουμε τα χοντροκομμένα κρεμμύδια με 4 ψιλοκομμένες σκελίδες σκόρδο. Προσθέτουμε 600 gr. ψιλοκομμένες ντομάτες-μπορούμε να βάλουμε κονσέρβα ή φρέσκες ντομάτες και 1 κουταλάκι γλυκού ζάχαρη. Αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει και 10 λεπτά πριν είναι έτοιμη, προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό-υποχρεωτικά 1 ματσάκι μαϊντανό. Κατεβάζουμε τη σάλτσα από τη φωτιά.
Πασπαλίζουμε ένα Pyrex με τριμμένη φρυγανιά και τοποθετούμε τις μελιτζάνες κατά μήκος. Προσθέτουμε στο μέρος που έχουμε αδειάσει την σάλτσα-δεν περιχύνουμε το Pyrex αλλά ρίχνουμε την σάλτσα μέσα στην κάθε μελιτζάνα και σε κάθε μία τοποθετούμε ένα μεγάλο κομμάτι κεφαλογραβιέρα. Ψήνουμε για 3/4 της ώρας στους 200 βαθμούς Κελσίου.