Η HDL Χοληστερόλη
Η υψηλή πυκνότητας λιποπρωτεϊνη μεταφέρει την LDL χοληστερόλη από τις αρτηρίες στο ήπαρ όπου μετατρέπεται σε υδατοδιαλυτή ουσία που αποβάλλεται με τις κενώσεις. Αν η HDL είναι περισσότερη από 60 ml./dl η αντιοξειδωτική δράση της δεν επιτρέπει την αποσύνθεση της LDL χοληστερόλης. Όσο πιο πολλές ίνες περιέχει η διατροφή μας, τόσο λιγότερο κορεσμένο λίπος εισέρχεται στο ήπαρ (Kash et al, 2008).
Πως αυξάνετε τα επίπεδα της HDL χοληστερόλης
Να τρώτε δημητριακά, λαχανικά και φρούτα πλούσια σε αντιοξειδωτικά. Να τρώτε τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Β3 (νιασίνη) π.χ. σολομό, πέστροφα, ξηρούς καρπούς, φασόλια, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το λευκό κρέας του κοτόπουλου ή της γαλοπούλας και το βιολογικό φυστικοβούτυρο. Να αποφεύγετε τη ζάχαρη. Να περπατάτε μια ώρα την ημέρα. Αν είστε παχύσαρκος να χάσετε βάρος σταδιακά. Να τρώτε προϊόντα σόγιας π.χ. τόφου ή ταμάρι σως. Να πίνετε ένα ποτηράκι κόκκινο κρασί την ημέρα με το φαγητό. Μην καπνίζετε. Να τρώτε κρεμμύδια. Να τρώτε μαγειρεμένα δημητριακά που περιέχουν διαλυτές ίνες όπως π.χ. κουάκερ βρώμης, αναποφλοίωτο ρύζι, μήλα, σταφύλια, κιτροειδή φρούτα. Να τρώτε υγιή έλαια από αμύγδαλα, Βραζιλιάνικα καρύδια, ελιές και σησάμι. Τα πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λίπη βοηθούν στην απώλεια βάρους, δημιουργούν κορεσμό και ενισχύουν τo ανοσοποιητικό.