Γιουβέτσι μοσχάρι με κριθαράκι σε πήλινη γάστρα
Υλικά
1 κιλό μοσχαρίσιο κρέας σε μικρά κομμάτια (ελιά, ποντίκι, χτένι)
5 φλιτζάνια νερό
2 φύλλα δάφνης
κόκκοι πιπεριού
λίγο μπούκοβο (προαιρετικά)
3–4 κ.σ. ARISTON, ΦΥΤΙΚΑ ΕΛΑΙΑ ME 5% BOYTYΡΟ ΓΑΛΑΚΤΟΣ
1 φλυτζάνι λευκό κρασί
500 gr. κρεμμύδια ξερά κομμένα
1–2 σκελίδες σκόρδο
μπαχάρι σε κόκκους ή τριμμένο
2 κονσέρβες ντοματάκια των 400 gr.
1 πρέζα ζάχαρη
500 gr. κριθαράκι μέτριο
2 κ.σ. ARISTON, ΒΟΥΤΥΡΟ ΤΥΠΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Εκτέλεση
Παρουσιάστηκε στην εκπομπή ΕΛΕΝΗ, 19–5‑2016 από τη Chef μας Ρένια Σίμωση.
Σε μια κατσαρόλα βάλτε τα 5 φλιτζάνια νερό να βράσουν και προσθέστε μόλις βράσουν το κρέας για 5 λεπτά. Αρωματίστε το με τα φύλλα δάφνης και τους κόκκους πιπεριού. Ξαφρίστε το κρέας αν χρειαστεί. Κρατήστε το νερό σε κάποιο άλλο σκεύος, γιατί εκεί θα βράσετε το κριθαράκι όταν θα είναι ώρα να το μαγειρέψετε. Στραγγίστε το κρέας και σωτάρετέ το ελαφρά με 3 γεμάτες κουταλιές ARISTON, ΦΥΤΙΚΑ ΕΛΑΙΑ ME 5% BOYTYΡΟ ΓΑΛΑΚΤΟΣ. Μετά προσθέστε το λευκό κρασί και αφήστε να πάρει βράση για 5 λεπτά περίπου μέχρι να εξατμιστεί. Προσθέστε και το κρεμμύδι με το σκόρδο και ψήστε για 10 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσει λίγο. Τελευταία ρίξτε τα ντοματάκια, το αλάτι, τη ζάχαρη και αν θέλετε το μπούκοβο. Όταν πάρει βράση χαμηλώστε τη φωτιά και ψήστε για 1 ½ ώρα περίπου μέχρι να μαλακώσει.
Αδειάστε όλο το κρέας και τη σάλτσα της κατσαρόλας στο σκεύος γιουβέτσι και προσθέστε το ζουμί που προέκυψε από το βράσιμο του κρέατος στην κατσαρόλα. Μόλις πάρει βράση ρίξτε το κριθαράκι. Το κριθαράκι θα το βράσετε τη μισή ώρα από την αναγραφόμενη που λέει η συσκευασία του. Όταν βράζει προσθέστε και το ARISTON, ΒΟΥΤΥΡΟ ΤΥΠΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ. Τελευταία ρίξτε το μισοψημένο κριθαράκι μέσα στο σκεύος γιουβέτσι, ανακατέψτε και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά με σκεπασμένο το καπάκι στον αέρα. Σερβίρετε με τυρί PECORINO ROMANO AURICCHIO.