Xριστόψωμο Παραδοσιακό
του Pastry Chef Χρήστου Βέργαδου
Υλικά
900 gr. αλεύρι σκληρό
140 gr. ARISTON, ΦΥΤΙΚΑ ΕΛΑΙΑ ME 5% BOYTYΡΟ ΓΑΛΑΚΤΟΣ
20 gr. σιμιγδάλι ψιλό
1 κουταλιά σούπας αλάτι
30 gr. νωπή μαγιά
50 gr. ούζο
10 gr. γλυκάνισο
400 gr. νερό χλιαρό νερό
40 gr. ζάχαρη
Εκτέλεση
Το Χριστόψωμο ήταν και είναι βασικό starter στο Χριστουγεννιάτικο, Πρωτοχρονιάτικο και στο τραπέζι των Φώτων. Κόβεται από τον αρχηγό της οικογένειας, το πρώτο κομμάτι είναι του Χριστού, το δεύτερο του Φτωχού και κατόπιν για όλα τα μέλη της οικογένειας, ξεκινώντας από το μεγαλύτερο ηλικιακά μέλος. Ετοιμάστε το για να τιμήσετε τον αρχηγό της δικής σας οικογένειας και να γνωρίσετε στα νεότερα μέλη της οικογένειάς σας την Ελληνική Παράδοση.
Ο Pastry Chef Χρήστος Βέργαδος θα μας ετοιμάσει υπέροχα Χριστόψωμα, ντεκοραρισμένα με σταυρούς και ευγονικά σύμβολα, με πρωταγωνιστή το προϊόν μας ARISTON, ΦΥΤΙΚΑ ΕΛΑΙΑ ME 5% BOYTYΡΟ ΓΑΛΑΚΤΟΣ.
Βάζουμε στον κάδο του mixer τα ARISTON, ΦΥΤΙΚΑ ΕΛΑΙΑ ME 5% BOYTYΡΟ ΓΑΛΑΚΤΟΣ και όλα τα υλικά εκτός του νερού και της νωπής μαγιάς. Σε ένα μικρό μέρος του νερού διαλύουμε τη νωπή μαγιά και την προσθέτουμε στον κάδο του μίξερ με τα υπόλοιπα υλικά. Ζυμώνουμε με το γάντζο μέχρι να αρχίσουν να ενσωματώνονται τα υλικά και προσθέτουμε ακόμα λίγο από το υπόλοιπο χλιαρό νερό μέχρι να γίνει ζυμάρι που θα ξεκολλάει από τα τοιχώματα. Αφήνουμε το ζυμάρι να ξεκουραστεί για περίπου 15 λεπτά.
Κόβουμε ένα μέρος από το ζυμάρι και φτιάχνουμε δυο κορδόνια. Δίνουμε σχήμα καρβελιού στο υπόλοιπο ζυμάρι και πάνω σε αυτό δημιουργούμε ένα σταυρό με τα δυο κορδόνια που ετοιμάσαμε πριν. Αλείφουμε την επιφάνεια με λίγο γάλα για να πάρει χρώμα.
Τοποθετούμε στο κέντρο του σταυρού ένα ολόκληρο καρύδι και διακοσμούμε την επιφάνειά του με ολόκληρα αμύγδαλα ή καρύδια ή σουσάμι. Αφήνουμε το χριστόψωμο σε ζεστό μέρος για περίπου 15 λεπτά. Κατόπιν ψήνουμε στους 170 βαθμούς Κελσίου για περίπου 35 λεπτά.