Brunch με Σαλάτα Κινόα και Αυγό και Dressing Aβοκάντο
Υλικά
Για την κινόα:
1 φλυτζάνι κινόα
3–4 σπαράγγια
1/4 φλυτζανιού αρακά φρέσκο
1/2 αβοκάντο κομμένο σε κύβους
1 κρεμμυδάκι φρέσκο ψιλοκομμένο
1 κολοκυθάκι κομμένο σε μικρά κυβάκια
1/4 φλυτζανιού κουκουνάρι, ελαφρά καβουρδισμένο
2 κ.γ. ARISTON, ΦΥΤΙΚΑ ΕΛΑΙΑ ME 5% BOYTYΡΟ ΓΑΛΑΚΤΟΣ
αλάτι, πιπέρι
Για το dressing αβοκάντο:
1/4 φλυτζανιού φρέσκο μαϊντανό (φύλλα και κοτσάνια)
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
1/2 αβοκάντο
1 1/2 κ.σ. χυμό λεμονιού
1/2 κουταλάκι του γλυκού ξύδι λευκό
αλάτι, πιπέρι
Για τα αυγά:
2–4 αυγά φρέσκα
2 κ.γ. ARISTON, ΦΥΤΙΚΑ ΕΛΑΙΑ ME 5% BOYTYΡΟ ΓΑΛΑΚΤΟΣ
Εκτέλεση
Η συνταγή παρουσιάστηκε στην εκπομπή Σπίτι μου, Σπιτάκι μου, εκπομπή 28/5/2017, από τη Chef Καρολίνα Δωρίτη.
Βράζουμε την κινόα σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου. Η αναλογία είναι 1 φλυτζάνι κινόα για 2 φλυτζάνια νερό. Προσέχουμε να μη την παραβράσουμε και λασπώσει. Βάζουμε νερό να βράσει σε μια μικρή κατσαρόλα. Ρίχνουμε μέσα τα σπαράγγια για 3 λεπτά. Τα σουρώνουμε. Τα κόβουμε σε χοντρές ροδέλες. Ψιλοκόβουμε ή ετοιμάζουμε και τα υπολοιπα λαχανικά, εκτός από το αβοκάντο που καλό είναι να το κόψουμε τελευταία στιγμή, γιατί μαυρίζει εύκολα.
Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε 2 κ.γ. ARISTON, ΦΥΤΙΚΑ ΕΛΑΙΑ ME 5% BOYTYΡΟ ΓΑΛΑΚΤΟΣ. Σωτάρουμε ελαφρά το κρεμμυδάκι με τον αρακά, το κολοκυθάκι και τα σπαράγγια και προσθέτουμε μέσα την κινόα, ανακατεύοντας για λίγα λεπτά (2–3 λεπτά). Ανακατεύουμε μέσα και το κουκουνάρι. Αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε την κινόα με τα λαχανικά σε ένα μπωλ στην άκρη.
Βάζουμε όλα τα υλικά της vinaigrette σε ένα blender και τα πολτοποιούμε καλά. Προσθέτουμε το αβοκάντο στην κινόα και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε σιγά-σιγά μέρος του dressing (δε χρειάζεται να μπει όλο) ανακατεύοντας. Αν μας αρέσει, συμπληρώνουμε επιπλέον πιπέρι. Σερβίρουμε σε πιάτα.
Σε ένα δεύτερο τηγάνι, σε δυνατή φωτιά ζεσταίνουμε άλλα 2 κ.γ. ARISTON, ΦΥΤΙΚΑ ΕΛΑΙΑ ME 5% BOYTYΡΟ ΓΑΛΑΚΤΟΣ. Σπάμε τα αυγά μας μέσα προσεχτικά και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Μόλις τα αυγά μας είναι έτοιμα, τα τοποθετούμε προσεχτικά πάνω από την κινόα. Προσθέτουμε αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι και περιχύνουμε με ένα μικρό κουταλάκι λίγη επιπλέον vinaigrette πάνω από τα αυγά.