Αμυγδαλόψωμο
Υλικά
115 gr. καλά αλεσμένα λευκά αμύγδαλα
55 gr. αλεύρι ολικής άλεσης βιολογικό
1 κοφτό κουταλάκι Baking Powder χωρίς φωσφορικά
55 gr. σκούρα βιολογική ζάχαρη με τη μελάσα της
25 gr. λιωμένο ARISTON, ΦΥΤΙΚΑ ΕΛΑΙΑ ME 5% BOYTYΡΟ ΓΑΛΑΚΤΟΣ (1 κουταλιά)
2 ασπράδια και 2 κρόκοι αυγών ελεύθερης βοσκής
1 λεμόνι βιολογικό (ο χυμός του και το ξύσμα του)
Εκτέλεση
Brewer, 2003 (23/4/2010)
Θερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς C. Αναμιγνύουμε τα αμύγδαλα, το αλεύρι, το Baking Powder και τη σκούρα ζάχαρη σε ένα μεγάλο μπωλ. Λιώνουμε το ARISTON, ΦΥΤΙΚΑ ΕΛΑΙΑ ME 5% BOYTYΡΟ ΓΑΛΑΚΤΟΣ και το προσθέτουμε μαζί με τον κρόκο των 2 αυγών. Αναδεύουμε καλά και προσθέτουμε το ξύσμα του βιολογικού λεμονιού και το χυμό του. Κτυπούμε σε ατσάλινο μπωλ τα ασπράδια των 2 αυγών, μέχρι να κρατήσουν σχήμα και να έχουν μαλακές κορυφές. Αναμιγνύουμε με τα υπόλοιπα υλικά.
Τοποθετούμε το μείγμα σε μακρόστενη φόρμα 15 εκατοστών για ψωμί που έχουμε προηγουμένως λαδώσει καλά ή καλύψει με μία στρώση υγρής λεκιθίνης. Ψήνουμε για 25 λεπτά, όταν και θα έχει φουσκώσει λίγο. Το αφήνουμε να κρυώσει σε σιδερένια σχάρα.
Τρώγεται μόνο του ή με μία λεπτή στρώση βιολογικού βούτυρου.