Λαμπρόψωμο, μια συνταγή από την Πελοπόννησο
Υλικά
350 gr. αλεύρι σκληρό
250 gr. αλεύρι μαλακό
100 gr. βούτυρο ARISTON, ΒΟΥΤΥΡΟ ΤΥΠΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ λιωμένο και χλιαρό
1 κ.γ. αλάτι
1/2 κ.γ. μαστίχα
2 φακελάκια ξηρή μαγιά
1 κ.γ. μαχλέπι
1 κ.γ. γλυκάνισο
1 κ.σ. ζάχαρη
2 αυγά
100 gr. γιαούρτι
100 gr. γάλα χλιαρό
100 gr. ARISTON, ΦΥΤΙΚΑ ΕΛΑΙΑ ME 5% BOYTYΡΟ ΓΑΛΑΚΤΟΣ λιωμένα και χλιαρά
4 κόκκινα αυγά για το στόλισμα
Εκτέλεση
Βάζουμε στον κάδο του μίξερ τα αυγά, το γιαούρτι, το αλάτι, τη ζάχαρη, το μαχλέπι, τον γλυκάνισο, τη μαστίχα και την ξηρή μαγιά. Τα ανακατεύουμε λίγο μέχρι να ομογενοποιηθούν. Ανακατεύουμε τα αλεύρια και ρίχνουμε περίπου 100 gr. στο μείγμα της μαγιάς ανακατεύοντας μέχρι να γίνει αραιός χυλός. Κατόπιν προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι, το ARISTON, ΒΟΥΤΥΡΟ ΤΥΠΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ, το γάλα, το ARISTON, ΦΥΤΙΚΑ ΕΛΑΙΑ ME 5% BOYTYΡΟ ΓΑΛΑΚΤΟΣ και ζυμώνουμε με το γάντζο μέχρι να γίνει λείο και ομογενοποιημένο ζυμάρι. Σκεπάζουμε το ζυμάρι και το αφήνουμε σκεπασμένο σε ζεστό μέρος για περίπου 20 λεπτά μέχρι λίγο να διογκωθεί.
Κατόπιν ζυμώνουμε ξανά και δίνουμε στο ζυμάρι μας στρογγυλό σχήμα σαν καρβέλι. Αφήνουμε το λαμπρόψωμο σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Στην συνέχεια το αλείφουμε με ένα μείγμα από 1 ασπράδι και 2 κουταλιές σούπας γάλα, τοποθετούμε στο κέντρο τα κόκκινα αυγά δίνοντας τους σχήμα σταυρού και το ψήνουμε στους 170 βαθμούς για περίπου 1 ώρα μέχρι να πάρει χρώμα.