Κουνουπίδι Au Gratin
Υλικά
1 μέτριο κουνουπίδι
1 κρεμμύδι
3 φλιτζάνια γάλα
3 κουταλιές ARISTON, ΦΥΤΙΚΑ ΕΛΑΙΑ ME 5% BOYTYΡΟ ΓΑΛΑΚΤΟΣ
4 κουταλιές αλεύρι
2 κουταλιές χυμό λεμόνι
1 κρόκο αυγού
2 φλιτζάνια τριμμένη γραβιέρα ή regatto
50 gr. Roquefort
λίγη φρυγανιά
Εκτέλεση
Παίρνουμε το κουνουπίδι, το καθαρίζουμε από τα φύλλα και τα σκληρά μέρη και το πλένουμε. Βάζουμε σε μία κατσαρόλα αρκετό νερό με αλάτι, χυμό λεμόνι και όταν πάρει βράση, βάζουμε μέσα το κουνουπίδι. Το αφήνουμε 15 λεπτά. Στα 10 λεπτά το γυρίζουμε για να μη λιώσει.
Βγάζουμε και αφήνουμε να κρυώσει. Το χωρίζουμε σε κομμάτια και το απλώνουμε σε ένα pyrex αλειμμένο με ARISTON, ΦΥΤΙΚΑ ΕΛΑΙΑ ME 5% BOYTYΡΟ ΓΑΛΑΚΤΟΣ.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε 2 κουταλιές ARISTON, ΦΥΤΙΚΑ ΕΛΑΙΑ ME 5% BOYTYΡΟ ΓΑΛΑΚΤΟΣ και το κρεμμύδι, αφού το έχουμε περάσει στο blender. Σωτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαραθεί. Ραντίζουμε με το αλεύρι, ανακατεύουμε και προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει το μείγμα κρέμα.
Όταν δέσει η σάλτσα (γίνεται αραιή) κατεβάζουμε από τη φωτιά, βάζουμε 1 κουταλιά ARISTON, ΦΥΤΙΚΑ ΕΛΑΙΑ ME 5% BOYTYΡΟ ΓΑΛΑΚΤΟΣ, τον κρόκο του αυγού, πιπέρι, το τριμμένο τυρί, το Roquefort και ανακατεύουμε.
Περιχύνουμε το κουνουπίδι με τη σάλτσα, πασπαλίζουμε την επιφάνεια με λίγη φρυγανιά και λίγο τυρί και ψήνουμε στους 200 βαθμούς περίπου 25 λεπτά μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.