Χορτοφαγικά χάμπουργκερ
Υλικά
175 gr. καρύδια
140 gr. τρίμμα ψωμιού ολικής άλεσης
1 μέτριο κόκκινο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδου πολτοποιημένου
1 κουταλάκι αποξηραμμένου δενδρολίβανου
λίγο αλάτι κόκκινο Ιμαλαϊων ή Herbamare του Dr Vogel
πολύ λίγο φρεσκοαλεσμένο μαύρο πιπέρι
2 φρέσκα βιολογικά αυγά ελεύθερης βοσκής
λίγο ARISTON, ΦΥΤΙΚΑ ΕΛΑΙΑ ME 5% BOYTYΡΟ ΓΑΛΑΚΤΟΣ για να αλείψουμε το ταψί
λίγο EXTRA Παρθένο Ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Bean, 2002
Εκτέλεση (για 8 χάμπουργκερ):
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190º C ή gas 5. Αλέθουμε τα καρύδια μέχρι να γίνουν λεπτή ομοιόμορφη σκόνη στην κουζινομηχανή. Προσθέτουμε το τρίμμα του ψωμιού, το κρεμμύδι, το σκόρδο (από το οποίο έχουμε αφαιρέσει το πράσινο φύτρο, αφού κόψουμε τη σκελίδα στη μέση), το αλάτι και το λίγο φρεσκοαλεσμένο μαύρο πιπέρι. Επεξεργαζόμαστε το μείγμα μέχρι να συνδυαστούν τα υλικά ισόρροπα (το πολύ 30 λεπτά).
Προσθέτουμε τα αυγά και αναμιγνύουμε με το υπόλοιπο υλικό μέχρι αυτό να σφίξει. Αν είναι πολύ υγρό, προσθέτουμε λίγο ακόμα τρίμμα ψωμιού ολικής. Από το μείγμα σχηματίζουμε 8 επίπεδα χάμπουργκερ που έχουν 1,5 cm. πάχος.
Τα τοποθετούμε σε ένα βουτυρωμένο με ARISTON, ΦΥΤΙΚΑ ΕΛΑΙΑ ME 5% BOYTYΡΟ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ταψί και τα αλείφουμε με extra παρθένο ελαιόλαδο. Τα ψήνουμε στον φούρνο για 25 — 30 λεπτά μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά.