Κρέπες με μπλε μύρτιλλα (blueberries)
Υλικά
2 φλυτζάνια φρέσκο ή κατεψυγμένο μπλέ μύρτιλλο
1 φλυτζάνι τυρί cottage με μειωμένα λιπαρά 2–4%
1 φλυτζάνι γιαούρτι βιολογικό αγελαδινό 0%
1 φλυτζάνι αλεύρι σιταριού ολικής ή ημιολικής άλεσης βιολογικό
1/4 φλυτζανιού ζάχαρη ζαχαροκάλαμου ακατέργαστη βιολογική
3 αυγά βιολογικά
χυμός ενός μικρού λεμονιού
1/2 κουταλάκι σόδα ζαχαροπλαστικής -(διττανθρακικό νάτριο )
1 πρέζα αλάτι θαλάσσης, γκρίζο αραφινάριστο
1/2 φλυτζάνι νερό
λίγο ARISTON, ΦΥΤΙΚΑ ΕΛΑΙΑ ME 5% BOYTYΡΟ ΓΑΛΑΚΤΟΣ
Εκτέλεση
Σε μία κατσαρόλα μετρίου μεγέθους συνδυάζουμε τα blueberries, το νερό και τη ζάχαρη. Βράζουμε τα υλικά σε χαμηλά φωτιά για 10 λεπτά, αναδεύοντας συχνά ως ότου τα blueberries αρχίσουν να σπάνε και να γίνονται κομπόστα.
Κτυπάμε στο blender το τυρί cottage, το γιαούρτι, τα αυγά και το χυμό του λεμονιού, ενώ χωριστά αναμιγνύουμε τη σόδα, το αλεύρι ολικής ή ημιολικής και το αλάτι. Προσθέτουμε το δεύτερο μείγμα στο πρώτο και αναδεύουμε μέχρι να αναμιχθούν καλά.
Θερμαίνουμε ένα τηγάνι αντικολλητικό νέας γενιάς (χωρίς PTFE και PFOA ) και το αλείφουμε με λίγο ARISTON, ΦΥΤΙΚΑ ΕΛΑΙΑ ME 5% BOYTYΡΟ ΓΑΛΑΚΤΟΣ. Προσθέτουμε το μείγμα σε μεγάλες κουταλιές ‚που ισοδυναμούν με το 1/4 του φλυτζανιού. Όταν η επάνω πλευρά κάνει φυσαλίδες, δηλαδή σε περίπου 4 λεπτά, γυρίζουμε τις κρέπες και τις μαγειρεύουμε μέχρι να ροδίσουν.
Τις σερβίρουμε με τη ζεστή κομπόστα μπλε μύρτιλλου που έχουμε ήδη φτιάξει.
Μία μερίδα περιέχει 310 θερμίδες, 8 g λίπους (από τα οποία 3,5 κορεσμένο λίπος ) 500 mg νάτριο, 47 g υδατάνθρακες, 20 g πρωτεΐνης και 6 g ινών.