Ιρλανδέζικο ψωμί με σόδα ζαχαροπλαστικής
Υλικά
500 gr. αλεύρι βιολογικό σιταριού dinkel ημιολικής
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι γκρίζο θαλάσσης
2 κουταλάκια του γλυκού σόδα ζαχαροπλαστικής
2 κουταλάκια του γλυκού κρεμοτάρταρο (cream of tartar)
40 gr. ARISTON, ΦΥΤΙΚΑ ΕΛΑΙΑ ME 5% BOYTYΡΟ ΓΑΛΑΚΤΟΣ
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη ζαχαροκάλαμου
350–375 ml βουτυρόγαλα ή ξινόγαλα
λίγο ARISTON, ΦΥΤΙΚΑ ΕΛΑΙΑ ME 5% BOYTYΡΟ ΓΑΛΑΚΤΟΣ για να αλείψουμε το ταψί
Εκτέλεση
Ferguson, 2009
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190°C ή Gas 5. Βουτυρώνουμε το ταψί με ARISTON, ΦΥΤΙΚΑ ΕΛΑΙΑ ME 5% BOYTYΡΟ ΓΑΛΑΚΤΟΣ και το βάζουμε στην άκρη. Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το αλάτι σε ένα μεγάλο μπωλ. Προσθέτουμε τη σόδα ζαχαροπλαστικής και το κρεμοτάρταρο και τρίβουμε το ARISTON, ΦΥΤΙΚΑ ΕΛΑΙΑ ME 5% BOYTYΡΟ ΓΑΛΑΚΤΟΣ μέσα στο μείγμα, ενώ αναμιγνύουμε σ’ αυτό και τη ζάχαρη. Σιγά-σιγά χύνουμε το βουτυρόγαλα στο μείγμα μέχρι να μαλακώσει η ζύμη. Δεν την παραζυμώνουμε, γιατί τότε το ψωμί θα γίνει βαρύ και σκληρό. Σε επιφάνεια που καλύπτεται από αλεύρι δίνουμε στο ψωμί στρογγυλό σχήμα.
Το τοποθετούμε στο βουτυρωμένο με ARISTON, ΦΥΤΙΚΑ ΕΛΑΙΑ ME 5% BOYTYΡΟ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ταψί και με ένα κοφτερό μαχαίρι σχηματίζουμε βαθιά στο πάνω μέρος του ψωμιού το σχήμα του σταυρού. Πασπαλίζουμε το ψωμί με αλεύρι ημιολικής και το ψήνουμε στον φούρνο για 40 λεπτά ή μέχρι να φουσκώσει. Το ψωμί πρέπει να ακούγεται κούφιο όταν το κτυπάμε με το χέρι στην βάση του. Το αφήνουμε να κρυώσει λίγο σε μεταλλική βάση. Τρώγεται θερμό.
Αν το μείγμα χωριστεί σε δυο μικρά καρβέλια ψήνεται σε 30 λεπτά. Αντί για βουτυρόγαλα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ξινόγαλα!