Μουσακάς του Γιώργου Τσούλη,
εκπομπή ΕΛΕΝΗ 11–5‑2017
Υλικά
Για τα λαχανικά:
3–4 μελιτζάνες φλάσκες κομμένες σε οριζόντιες φέτες πάχους 3εκ.
6–7 μεγάλες πατάτες κομμένες σε κάθετες φέτες πάχους 2εκ.
200 gr. ARISTON, ΦΥΤΙΚΑ ΕΛΑΙΑ ME 5% BOYTYΡΟ ΓΑΛΑΚΤΟΣ
αλάτι-πιπέρι
Για το ραγού:
150 gr. ARISTON, ΦΥΤΙΚΑ ΕΛΑΙΑ ME 5% BOYTYΡΟ ΓΑΛΑΚΤΟΣ
600 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
400 gr. χοιρινό κιμά
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 κ.σ. σκόρδο ψιλοκομμένες
1 ½ κ.σ. πελτέ ντομάτας
200 ml κόκκινο κρασί
1/4 κ.γ κανέλα τριμμένη
1/4 κ.γ. θυμάρι
1/4 κ.γ. γαρύφαλλο τριμμένο
1 δάφνη
600 gr. ντομάτα κονκασέ
1 κύβο ζωμό μοσχαριού
χλιαρό νερό όσο πάρει
αλάτι και πιπέρι
Για τη μπεσαμέλ:
1 ltr. γάλα
100 gr. ARISTON, ΦΥΤΙΚΑ ΕΛΑΙΑ ME 5% BOYTYΡΟ ΓΑΛΑΚΤΟΣ
100 gr. αλεύρι γ.ο.χ.
3 κρόκους
¼ κγ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
150 gr. ανθότυρο τριμμένο
200 gr. παρμεζάνα τριμμένη
αλάτι-πιπέρι
Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε το ARISTON, ΦΥΤΙΚΑ ΕΛΑΙΑ ME 5% BOYTYΡΟ ΓΑΛΑΚΤΟΣ και τηγανίζουμε τις πατάτες μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα. Μόλις ετοιμαστούν τις αφαιρούμε με μια τρυπητή κουτάλα και τις τοποθετούμε σε ένα μεγάλο πιάτο που έχουμε στρώσει απορροφητικό χαρτί. Στο ίδιο τηγάνι και συμπληρώνοντας λίγο ARISTON, ΦΥΤΙΚΑ ΕΛΑΙΑ ME 5% BOYTYΡΟ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ακόμη, τηγανίζουμε τις μελιτζάνες. Μόλις ετοιμαστούν τις βάζουμε σε ένα μεγάλο πιάτο με απορροφητικό χαρτί, αν και με το προϊόν μας δεν τραβάνε λάδι καθόλου.
Αλείφουμε με ARISTON, ΦΥΤΙΚΑ ΕΛΑΙΑ ME 5% BOYTYΡΟ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ένα ορθογώνιο ταψί του φούρνου και στρώνουμε ομοιόμορφα τις πατάτες, από πάνω τοποθετούμε τις μελιτζάνες ομοιόμορφα απλωμένες κι’ αυτές.
Εκτέλεση για τον κιμά:
Ζεσταίνουμε μια βαθιά κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε το ARISTON, ΦΥΤΙΚΑ ΕΛΑΙΑ ME 5% BOYTYΡΟ ΓΑΛΑΚΤΟΣ και μαγειρεύουμε τους κιμάδες, μέχρι να ασπρίσουν, ρίχνοντάς τους σε δόσεις όμως. Μόλις ετοιμαστεί, αφαιρούμε τον κιμά από την κατσαρόλα και τον αδειάζουμε σε ένα μπωλ. Στην ίδια κατσαρόλα, συμπληρώνουμε λίγο ARISTON, ΦΥΤΙΚΑ ΕΛΑΙΑ ME 5% BOYTYΡΟ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ακόμη και ρίχνουμε το κρεμμύδι, σωτάρουμε για 3–4 λεπτά σε μέτρια φωτιά μέχρι να καραμελώσει ελαφρά, προσθέτουμε το σκόρδο τη κανέλα και το γαρύφαλλο, το θυμάρι και μαγειρεύουμε για 2 λεπτά. Στη συνέχεια προσθέτουμε, τον κιμά, τον πελτέ ντομάτας και μαγειρεύουμε για άλλα 2 λεπτά. Σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, ρίχνουμε τη ντομάτα κονκασέ, τον κύβο, το νερό και τη δάφνη και σιγοβράζουμε για 40–50 λεπτά μέχρι να καραμελώσει ο κιμάς και τα υγρά του να έχουν γίνει μια παχύρευστη σάλτσα. Αφού λοιπόν ετοιμαστεί και ο κιμάς ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι το αδειάζουμε πάνω από τα λαχανικά μας.
Εκτέλεση για τη μπεσαμέλ:
Βάζουμε μια βαθιά κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ρίχνουμε το ARISTON, ΦΥΤΙΚΑ ΕΛΑΙΑ ME 5% BOYTYΡΟ ΓΑΛΑΚΤΟΣ και ανακατεύουμε με μια κουτάλα μέχρι να λιώσει, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε συνεχώς για να μην μας κολλήσει το αλεύρι στην κατσαρόλα. Ρίχνουμε σιγά σιγά το γάλα ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα χειρός για να μην κάνει σβόλους. Αφήνουμε να δέσει η μπεσαμέλ καλά και τη δοκιμάζουμε για να δούμε αν μας βγάζει γεύση αλευριού, σε αυτή τη περίπτωση συνεχίζουμε το μαγείρεμα. Βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνουμε τους κρόκους, το μοσχοκάρυδο, αλάτι, πιπέρι και το ανθότυρο. Ανακατεύουμε απαλά με μια κουτάλα και την αδειάζουμε πάνω από τον κιμά.
Πασπαλίζουμε από πάνω με τριμμένη παρμεζάνα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου στον αέρα μέχρι να πάει ωραίο χρυσαφί χρώμα. Αφήνουμε 10 λεπτά να κρυώσει, έπειτα κόβουμε σε μερίδες και σερβίρουμε.