Ψωμάκια με παρμεζάνα
Υλικά
1 αυγό
1/2 κιλό αλεύρι
1 φλιτζάνι χλιαρό νερό
1 1/5 χαρτάκι μαγιά
100 gr. λιωμένο ARISTON, ΦΥΤΙΚΑ ΕΛΑΙΑ ME 5% BOYTYΡΟ ΓΑΛΑΚΤΟΣ
1 κουταλάκι κοφτό αλάτι
1 1/2 κουταλιά ζάχαρη
1/2 κουταλάκι πιπέρι
100 gr. τριμμένη παρμεζάνα
Εκτέλεση
Ανακατεύουμε σε ένα μπωλ το αλεύρι, τη μαγιά, αλάτι, πιπέρι και τη ζάχαρη. Το βάζουμε το μείγμα στο μπωλ του μίξερ. Κάνουμε μια λακκούβα στο αλεύρι και βάζουμε το χλιαρό νερό, το ARISTON, ΦΥΤΙΚΑ ΕΛΑΙΑ ME 5% BOYTYΡΟ ΓΑΛΑΚΤΟΣ λιωμένο και 1 αυγό χτυπημένο ελαφρά.
Χτυπάμε στο μίξερ ελαφρά για 4–5 λεπτά, μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη. Αφήνουμε 35 λεπτά να ανέβει. Σε μία αλευρωμένη επιφάνεια το πατάμε να ανοίξει. Πασπαλίζουμε πάνω 100 gr. τριμμένη παρμεζάνα. Το πλάθουμε μέχρι να απορροφήσει το τυρί. Χωρίζουμε την μπάλα σε 10 μέρη. Κάθε μέρος το ανοίγουμε σε κύλινδρο και κόβουμε στα 3.
Σε ένα μπωλ χτυπάμε ένα αυγό χτυπημένο και βουτάμε μέσα το ψωμάκι. Τα τοποθετούμε σε μια βουτυρωμένη λαμαρίνα. Τα αφήνουμε για 30 λεπτά να φουσκώσουν μέσα στο ταψί, πασπαλίζουμε με σουσάμι ή τυρί και τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για 25–30 λεπτά, μέχρι να φουσκώσουν και να ροδίσουν.