Καρυδόπιτα Σιροπιασμένη
Υλικά
7 αυγά
3/4 φλιτζανιού ζάχαρη
25 gr. ARISTON, ΦΥΤΙΚΑ ΕΛΑΙΑ ME 5% BOYTYΡΟ ΓΑΛΑΚΤΟΣ (1 κουταλιά)
1/2 φλιτζάνι φρυγανιά
2 κοφτές κουταλιές σιμιγδάλι ψιλό
3 κοφτά κουταλάκια Baking Powder
30 gr. τριμμένη σοκολάτα υγείας
1 κουταλιά κανέλλα
λίγο αλάτι
4 κουταλιές Cognac ή ρούμι
1/2 κουταλάκι σόδα
200 gr. καρύδια
Εκτέλεση
Τρίβουμε στο blender τα καρύδια. Βάζουμε στο mixer τα 3 ασπράδια από τα αυγά και τα κάνουμε μαρέγκα. Τα βγάζουμε από το mixer αλλά δεν το πλένουμε. Βάζουμε στο mixer τα άλλα 4 αυγά και τους 3 κρόκους με τη ζάχαρη και χτυπάμε καλά να πήξουν. Προσθέτουμε λίγο λίγο το λιωμένο ARISTON, ΦΥΤΙΚΑ ΕΛΑΙΑ ME 5% BOYTYΡΟ ΓΑΛΑΚΤΟΣ. Μετά το Cognac ή το ρούμι, που έχουμε διαλύσει στη σόδα. Χαμηλώνουμε το mixer και προσθέτουμε τη φρυγανιά που έχουμε ανακατέψει με το σιμιγδάλι, το αλάτι, το Baking Powder και την κανέλλα. Μόλις το απορροφήσει προσθέτουμε την τριμμένη σοκολάτα και τα καρύδια και στο τέλος προσθέτουμε την μαρέγκα. Αλείφουμε το ταψί με ARISTON, ΦΥΤΙΚΑ ΕΛΑΙΑ ME 5% BOYTYΡΟ ΓΑΛΑΚΤΟΣ, πασπαλίζουμε με φρυγανιά και αδειάζουμε το μείγμα. Ψήνουμε στους 190 βαθμούς για 35–40.
Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βάζουμε στην κατσαρόλα 2 φλυτζάνια ζάχαρη, 1 1/2 φλιτζάνι νερό, 1 ξύλο κανέλλας και σιγοβράζουμε 8 λεπτά. Προσθέτουμε 2 κουταλιές λεμόνι και κατεβάζουμε από τη φωτιά. Όταν βγάζουμε το γλυκό από το φούρνο, μετά από 5 λεπτά ρίχνουμε το μισό σιρόπι, αφήνουμε να το απορροφήσει και προσθέτουμε το υπόλοιπο. Σερβίρεται σκέτο ή με άγλυκη κρέμα γάλακτος.