Κέικ Λεμόνι
Υλικά
200 gr. ARISTON, ΦΥΤΙΚΑ ΕΛΑΙΑ ME 5% BOYTYΡΟ ΓΑΛΑΚΤΟΣ
1 και 3/4 φλυτζανιού ζάχαρη
5 αυγά ολόκληρα
1 κουταλιά ξύσμα λεμόνι
3 κουταλιές χυμό λεμόνι
2 κουταλιές Cognac ή ρούμι (καλύτερα ρούμι)
1 γιαούρτι στραγγιστό
3 1/2 φλυτζάνι αλεύρι (περίπου 400 gr.)
3 κουταλάκια Baking Powder
ελάχιστο αλάτι
Εκτέλεση
Tης Φαίνης Πανηγύρη, δόση για 1 κέικ
Χτυπάμε το ARISTON, ΦΥΤΙΚΑ ΕΛΑΙΑ ME 5% BOYTYΡΟ ΓΑΛΑΚΤΟΣ με ζάχαρη στο μίξερ 3–4 λεπτά (όταν χτυπηθεί καλά το βούτυρο, το κέικ κάνει σκληρή κρούστα). Προσθέτουμε τα αυγά ένα ένα και το ξύσμα λεμονιού. Χαμηλώνουμε την ένταση, αφού χτυπηθούν καλά και μετά ρίχνουμε το χυμό λεμόνι και το ποτό και μετά εναλλάξ το γιαούρτι και το αλεύρι (στο αλεύρι έχουμε ανακατέψει το αλάτι και το Baking Powder). Τελειώνουμε με το αλεύρι (το αλεύρι στο μίξερ δεν το χτυπάμε πολύ για να μην κάνει τρύπες το κέικ).
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα νούμερο 28 ή 30 και πασπαλίζουμε με φιλέ αμύγδαλο. Αδειάζουμε το μείγμα, χτυπάμε τη φόρμα στο τραπέζι για να φύγουν οι φυσαλίδες και ψήνουμε στούς 180°C για 40–45 λεπτά. Για 30 λεπτά δεν ανοίγουμε την πόρτα του φούρνου. Όταν το βγάλουμε από το φούρνο, περιμένουμε 5 λεπτά, βοηθάμε με μαχαιράκι να αναποδογυρίσει ωραία και αναποδογυρίζουμε στην πιατέλα.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι για το σιρόπιασμα και περιχύνουμε το κέικ μας.
Σιρόπιασμα:
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε 1/2 φλυτζάνι νερό, 3 κουταλιές ζάχαρη, 3 κουταλιές χυμό λεμόνι, λίγο ξύσμα, λίγη φλούδα λεμόνι και βράζουμε για 5 λεπτά.
Καλή επιτυχία!