Aristonkitchen logo Το κλειδί της εκλεκτής κουζίνας από το 1903


Σούπα με μανιτάρια πορτσίνι

Βάλτε τα ξερά μανιτάρια στο βραστό νερό.Μόλις μαλακώσουν, στύψτε τα και στραγγίστε το νερό τους σε μια λεπτή σήτα. Ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και σοτάρετε το σκόρδο, το πράσο και τα κρεμμύδια για 3 λεπτά. Τεμαχίστε τα φρέσκα μανιτάρια και σοτάρετέ τα σε δυνατή φωτιά, για 6 λεπτά ή μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά τους.Κρατήστε μερικά για το γαρνίρισμα. Στη συνέχεια, αλευρώστε τα κι αφήστε τα για λίγο να «σταθούν». Ρίξτε τα στην κατσαρόλα για μερικά λεπτά, μαζί με το νερό των ξερών μανιταριών κι αφήστε τα να βράσουν, ανακατώνοντας συχνά.Μόλις η σούπα αρχίσει να βράζει, χαμηλώστε τη φωτιά κι αφήστε την για 30 λεπτά. Προσθέστε την κρέμα και βράστε την για άλλα 5 λεπτά.Τέλος, προσθέστε το μισό μαϊντανό, το βασιλικό, τη ρίγανη, αλάτι και πιπέρι.Μοιράστε την σε ατομικά μπολ, πασπαλίστε με τον υπόλοιπο μαϊντανό και λίγο μοσχοκάρυδο, γαρνίρετε με τα υπόλοιπα μανιτάρια και ρίξτε από πάνω μια κουταλιά κρέμα (αν θέλετε).



Υλικά

20 γρ. μανιτάρια πορτσίνι ξερά
½ φλιτζάνι βραστό νερό
2 κουταλιές ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες
1 πράσο, κομμένο σε ροδέλες
6 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
300 γρ. μανιτάρια νάνοι
500 γρ. διάφορα άγρια μανιτάρια
(πορτσίνι, όιστερ κ.ά.)
2 κουταλιές αλεύρι
4 φλιτζάνια ζωμός κότας,
βοδινού ή λαχανικών
1 φλιτζάνι πηχτή κρέμα γάλακτος
½ ματσάκι μαϊντανός, ψιλοκομμένος
30 φύλλα βασιλικού, κομμένα σε κομματάκια
1 κουταλιά φρέσκια ρίγανη
αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο

Συμβουλή
Αν θέλετε μια πιο ελαφριά εκδοχή της σούπας, χρησιμοποιήστε γάλα εβαπορέ αντί για κρέμα γάλακτος.



Back to menu         Back to top         Print         E-mail me to a friend