Aristonkitchen logo Το κλειδί της εκλεκτής κουζίνας από το 1903


Πέστροφα σοτέ με sauce από κόκκινα σταφύλια

Σε μία κατσαρόλα βράζουμε το κρασί, το καρότο, το σέλινο, το κρεμμύδι, το θυμάρι, τη δάφνη και το πιπέρι, μέχρι τα υγρά να μειωθούν περίπου στα 125 ml, για περίπου 12 λεπτά. Στραγγίζουμε σε ένα λεπτό σουρωτήρι, πιέζοντας τα λαχανικά με μία ξύλινη κουτάλα μέχρι να βγάλουν τα υγρά τους. Πετάμε τα λαχανικά και βάζουμε το κρασί στην άκρη για 4 ώρες.
Στεγνώνουμε ελαφρά το ψάρι με χαρτοπετσέτες. Αλατοπιπερώνουμε. Πασπαλίζουμε τα φιλέτα μας με αλεύρι, τινάζοντας τα ελαφρά, ώστε να φύγει όσο περισσεύει. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι με μέγεθος όχι μεγαλύτερο από το ψάρι. Κουνώντας το τηγάνι, βάζουμε μέσα το φιλέτο με την πέτσα προς τα πάνω και συνεχίζουμε να κουνάμε για 1 λεπτό, ώστε να μην κολλήσει το ψάρι.
Μαγειρεύουμε το ψάρι μέχρι να ροδίσει καλά, για 2-3 λεπτά. Με μια πλατιά σπάτουλα γυρνάμε το ψάρι από την άλλη και κουνάμε για 30 λεπτά, για να μην κολλήσει. Μαγειρεύουμε για 1-2 λεπτά ακόμα. Βάζουμε τα φιλέτα σε μία θερμασμένη πιατέλα και σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο.
Πλένουμε το τηγάνι και στεγνώνουμε καλά.
Βάζουμε το κρασί και τα σταφύλια σε μέτρια φωτιά και σιγοβράζουμε μέχρι τα σταφύλια να ζεσταθούν, για περίπου 1 λεπτό. Κατεβάζουμε από την φωτιά, ανακατεύουμε με το κρύο βούτυρο. Τοποθετούμε τα φιλέτα σε θερμασμένα πιάτα περιχύνουμε με την σάλτσα και σερβίρουμε.



Υλικά

500 ml ελαφρύ φρουτώδες κόκκινο κρασί (πχ Beaujolais)
60 γρ ψιλοκομμένο καρότο
45 γρ ψιλοκομμένο σέλινο
30 γρ ψιλοκομμένο κρεμμύδι
2 κλαράκια θυμάρι
1 μικρό φύλλο δάφνης
1/8 κουταλάκι κόκκοι πιπεριού
4 φιλέτα πέστροφάς με την πέτσα
45 γρ αλεύρι
2 κουταλιές ελαιόλαδο
125 γρ ρόγες κόκκινο σταφύλι, χωρίς σπόρους, κομμένες στη μέση
2 κουταλάκια κρύο βούτυρο σε κύβους



Back to menu         Back to top         Print         E-mail me to a friend