Aristonkitchen logo Το κλειδί της εκλεκτής κουζίνας από το 1903


Μπορς Ρώσικο

Θέτουμε το κρέας να βράσει με το κόκκαλο του στο νερό . Εν τω μεταξύ μέχρι να μισοβράσει το κρέας ετοιμάζουμε τα χορταρικά . Κόβουμε τα κρεμμύδια σε ψιλές φέτες , βράζουμε τα παντζάρια ολόκληρα σε ξεχωριστή κατσαρόλα και κόβουμε τις πατάτες και τα καρότα σε κύβους . Επίσης ψιλοκόβουμε το σέλινο και τον μαϊντανό. Βάζουμε στην κατσαρόλα το ΑΡΙΣΤΟΝ και τα κρεμμύδια και τα ανακατεύουμε επάνω στην φωτιά μέχρι να μαραθούν καλά και κατόπιν ρίχνουμε τα υπόλοιπα λαχανικά καθώς και λίγη ντομάτα ( πολτό ή φρέσκια ), 2-3 κουταλιές της σούπας ξύδι , αλάτι , πιπέρι αρκετό. Τα ανακατεύουμε μέχρι να μαραθούν ή μέχρι να απορροφήσουν τα υγρά και ρίχνουμε μέσα όλο το ζωμό από το κρέας . Κόβουμε το κρέας σε μικρά τεμάχια και το προσθέτουμε εάν είναι δυνατόν χωρίς τα κόκκαλα του . Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν μέχρι να ψηθούν το κρέας και τα χόρτα εντελως. Τα σερβίρουμε όλα σε μια σουπιέρα ή στραγγίζουμε το ζωμό πρώτα στην σουπιέρα και μετά προσθέτουμε ψωμάκια τηγανισμένα σε κύβους και το κρέας με τα χόρτα σε μια βαθιά πιατέλα . [ Σημειωτέον είναι ότι τα παντζάρια θα ήταν καλύτερα να βράσουν από πριν χωριστά και να τα ρίξουμε βρασμένα γιατί αλλιώς θα κοκκινίσει το φαγητό μας . Επίσης πιπέρι μπορούμε να ρίξουμε λιγότερο αλλά έχετε στο νου σας ότι το κύριο χαρακτηριστικό της συνταγής αυτής είναι η πιπεράτη γεύση. Εάν επιθυμείτε μπορείτε να αλλάξετε την δοσολογία του κρέατος ή των λαχανικών όπως εσείς επιθυμείτε καθώς και να προσθέσετε 1 κουταλιά γιαούρτι . Η παραπάνω δοσολογία είναι αυτή που προτείνεται για να αρέσει στο ευρύ κοινό. ]



Υλικά

1 1/2 κιλό κρέας βοδινό
με το κόκκαλό
6 κρεμμύδια μέτρια
2-3 κουταλιές ΑΡΙΣΤΟΝ
4 Καρότα
3-4 χούφτες λάχανο
3 πατάτες
5 παντζάρια
Λίγη ντομάτα
Λίγο σέλινο και μαϊντανό
Αλάτι , πιπέρι
ξύδι , νερό



Back to menu         Back to top         Print         E-mail me to a friend