Aristonkitchen logo Το κλειδί της εκλεκτής κουζίνας από το 1903


Μουσακάς τρεμουλιαστός

 

 

της Άγγελικής Μάνου

Κόβουμε τις μελιτζάνες σε μετριες φέτες και τις αφήνουμε σε αλατόνερο για 1 ώρα για να ξαλμυρίσουν.
Τσιγαρίζουμε τα  2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα  και 2 ψιλοκκομένες σκελίδες σκόρδο  με το ARISTON και όταν ροδίσουν ρίχνουμε τον κιμά και το ψήνουμε μέχρι να πιεί τα υγρά του .Σβήνουμε τον κιμά μας ρίχνοντας  1/4 φλυτζανιού κονιάκ και  προσθέτουμε ένα φύλλο δάφνης και ένα ξύλο κανέλλας  Προσθέτουμε τις ντομάτες πολτοποιημένες και  αφήνουμε τον κιμά  να σιγοβράσει για 40 λεπτά , αφού έχουμε ρίξει αλατι και πίπερι και μία πρέζα ζάχαρη .
Έχοντας περάσει η 1 ώρα για τις μελιτζάνες, τις βγάζουμε από το νερό τις σκουπίζουμε καλά και τις τηγανίζουμε. ή τις ψήνουμε στο φούρνο αλοίφοντάς τες με ARISTON  Παίρνουμε μεγάλο ταψί, το βουτυρώνουμε με λιωμένο ΑRISTON καλά σε όλες τις επιφάνειες του και ρίχνουμε γαλέτα σε όλη την επιφάνεια. Στρώνουμε τις μελιτζάνες προσεκτικά στο ταψί . Πάνω από τις μελιτζάνες ρίχνουμε τον κιμά μας που είναι έτοιμος. Το τελευταίο στάδιο του φαγητού είναι η μπεσαμέλ η οποία μπαίνει πάνω από τον κιμά.

Μπεσαμέλ:
Βάζουμε το βούτυρο σε κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά. Ρίχνουμε το αλεύρι και το ανακατεύουμε καλά με σύρμα χεριού μέχρι να μυρίσει χαλβάς και αποσύρουμε το πυκτό μίγμα από την φωτιά . Στο μεταξύ έχουμε ζεστάνει ελαφρά το γάλα ,στο οποίο έχουμε βάλει να σιγοβράζει ένα μέτριο κρεμμύδι με 2 γαρύφαλλα καρφωμένα στο σώμα του.
Προσθέτουμε σιγά –σιγά το γάλα ανακατεύοντας διαρκώς εκτός φωτιάς . Βάζουμε την κατσαρόλα πάλι στην φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει η μπεσαμέλ μας ,δηλαδή μέχρι να δούμε τρύπες στην κρέμα . Προσθέτουμε το αλατοπίπερο, μοσχοκάρυδο φρεσκοτριμμένο το τυρί και όταν κρυώσει λίγο η κρέμα μας ρίχνουμε τα αυγά ένα- ένα ,ανακατεύοντας συνεχώς.

Ψήνουμε στους 190 -200 ο C για  40-50 λεπτά .



Υλικά

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΙΜΑ :

750 gr. Κιμά
800 gr ντομάτες ψιλοκομμένες
2 σκελίδες σκόρδο

1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 δαφνόφυλλο και ένα ξύλο κανέλλα

1/3 φλυτζανιού κονιάκ
αλάτι, πιπέρι

μια πρέζα ζάχαρη
 ARISTON για το σωτάρισμα του κιμά

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΟΥΣΑΚΑ :

2 kg μελιτζάνες
ARISTON για το ψήσιμο τους

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΜΠΕΣΑΜΕΛ:

150 gr ARISTON
 150 gr αλεύρι
  1,5 lτ γάλα

1 κρεμμύδι μέτριο -2 γαρύφαλλα
3 κουταλιές κεφαλοτύρι τριμμένο
  2 αυγά  (καλά χτυπημένα).

μοσχοκάρυδο ,αλάτι ,πιπέρι λευκό



Back to menu         Back to top         Print         E-mail me to a friend