Aristonkitchen logo Το κλειδί της εκλεκτής κουζίνας από το 1903


Κουραμπιέδες Αυθεντική Συνταγή ,από την Chef Εύα Παρακεντάκη

H συνταγή που ακολουθεί προέκυψε από μακρά έρευνα σε αυθεντικές συνταγές από την δεκαετία του 30 δωρισμένες στην εταιρεία μας ,του Νικολάου Τσελεμεντέ και της Χρύσας Παραδείση  .Επίσης κάποιων συνταγών από την Πελοπόννησο και κάποιων από την Σμύρνη .Νομίζω ότι η Εύα Παρακεντάκη θα την απογειώσει σήμερα στην ΕΛΕΝΗ και να πώ  ,ότι εκείνη επέμενε να προσθέσουμε  βανίλια στο ζυμάρι και περισσότερο κονιάκ και παρά τους δισταγμούς μας,είχε απόλυτο δίκιο .Κάντε ακριβώς τα βήματα και προσέξτε πολύ τον χρόνο ψησίματος .Οι κουραμπιέδες δεν πρέπει να είναι ούτε άψητοι ,ούτε ξεραμένοι . Έχω φτιάξει  15 λαμαρίνες  σήμερα για την εκπομπή ΕΛΕΝΗ ,της Ελένης Μενεγάκη και δεν μπορώ να σταματήσω να τρώω αυτούς τους υπέροχους κουραμπίεδες .Συνειδητοποιώ ότι το desk top μου είναι γεμάτο άχνη  ,όσο αναρτώ την συνταγή ._Είναι καταπληκτικοί .Μην αλλάξετε τίποτα απολύτως και μην ξεχνάτε ότι τα άσπρα γλυκά φέρνουν χαρά και ευτυχία στο σπιτικό μας !!!
 
Εκτέλεση
 
Βάζουμε τα αμύγδαλα σε ένα ταψί και τα καβουρντίζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 ° για 15 λεπτά περίπου. Τα αφήνουμε να κρυώσουν. Και τα σπάμε στο γουδί, θέλουμε ένα χοντροκομμένο αμύγδαλο.
Βάζουμε το σύρμα στο mixer μας και χτυπάμε  το ARISTON ,ΦΥΤΙΚΑ ΕΛΑΙΑ ΜΕ ΒΟΥΤΥΡΟ 5%  , μέχρι να αφρατέψει  πέριπου 10 λεπτά .Στην συνέχεια προσθέτουμε βροχιδών την ζάχαρη και εξακολουθούμε να χτυπάμε για άλλα 5 λεπτά .Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υγρά υλικά χωρίς να σταματήσουμε το μίξερ μας .Ξεκάζουμε μία φορά την ζύμη με ανθόνερο .Πρώτα το κονιάκ ,στο οποίο μέσα έχουμε τη σόδα  και στην συνέχεια τους  κρόκους αυγών .Συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ανακατευτούν καλά. Βγάζουμε  το σύρμα και βάζουμε το γάντζο στο mixer .Ξεκινάμε το ζύμωμα σε χαμηλή ταχύτητα και πρώτα ρίχνουμε λίγο-λίγο   το αλεύρι στο οποίο έχουμε προσθέσει το baking powder ,στην συνέχεια προσθέτουμε τα αμύγδαλα.Φτιάχνουμε μία ζύμη μαλακή και εύπλαστη. Κάνουμε ότι σχήμα μας αρέσει με το χέρι ή με κάποιο Χριστουγεννιάτικο κουπ-ατ.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, αέρα πάνω-κάτω στους  170 ° για 15 λεπτά, ένα-ένα το ταψί. Τους αφήνουμε να κρυώσουν, τους ραντίζουμε  με ανθόνερο και τους ραντίζουμε  με άχνη ζάχαρη. Τους αφήνουμε για κάποιες ώρες  και τοποθετούμε σε μία πιατέλα και σε κάθε στρώση αχνίζουμε λίγο ακόμη.
 
Αν είστε vegan ,αντικαταστήστε το ARISTON,ΦΥΤΙΚΑ ΕΛΑΙΑ ΜΕ ΒΟΥΤΥΡΟ 5% με ARISTON ,100% ΦΥΤΙΚΑ ΕΛΑΙΑ ΜΕ COCONUT 10%
 


Υλικά

1150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
300 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
680 γρ. ΑRISTON,ΦΥΤΙΚΑ ΕΛΑΙΑ ΜΕ ΒΟΥΤΥΡΟ 5% 
2 κουταλάκια του γλυκού κοφτά σόδα
2 κρόκους αυγών
½ κ.γ. Baking powder
100ml Κονιάκ (80 ml είναι η συνταγή σου)
2 βανίλιες
400 γρ. αμύγδαλο
Ανθόνερο και άχνη για το πασπάλισμα.


Back to menu         Back to top         Print         E-mail me to a friend