Aristonkitchen logo Το κλειδί της εκλεκτής κουζίνας από το 1903


Γιουβαρλάκια με τόνο

Μοναστηριακή συνταγή ,της Μονής Παναγίας Δαμάστας

Πλάθουμε τα γιουβαρλάκια σε μακρόστενο σχήμα  ,ζυμώνοντας καλά τον τόνο ,το κρεμμύδι ,το σκόρδο,τον μαιντανό ,την φρυγανιά ,αλάτι ,πιπέρι και την μαρέγκα των αυγών .(Μαρέγκα γίνεται με χτύπημα μόνο των ασπραδιών από τα αυγά με σύρμα ή στο mixer με ιδιαίτερη προσοχή να μην κόψει ).Τοποθετούμε σε βουτυρωμένο ελαφρά με ARISTON ταψί και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο .

Οταν ροδίσουν τα βγάζουμε και με προσοχή με  μία σπάτουλα τα τοποθετούμε σε pyrex .Εν τω μεταξύ , έχουμε ήδη ετοιμάσει την σάλτσα με τον παρακάτω τρόπο :

Σε χαμηλή φωτιά ζεσταίνουμε  σε κατσαρολάκι το ARISTON  και ελάχιστα ροδίζουμε σε αυτό το αλεύρι.Ρίχνουμε σιγά σιγά το γάλα και ανακατεύουμε για να μην σβολιάσει .(Αν σβολιάσει το περνάμε από φιλό σουρωτήρι ,λειώνοντας τους σβόλους με κουτάλι και το πρόβλημα διορθώνεται ).Ρίχνουμε λίγο αλάτι και όταν δέσει προσθέτουμε το λεμόνι .Προσοχή ,όσο φτιάχνουμε την σάλτσα είμαστε από πάνω και επιβλέπουμε .Η σάλτσα μας πρέπει να είναι αραιή ,γιατί μόλις κρυώσει πήζει περισσότερο  .Σβήνουμε την φωτιά και σε μεγάλο μπώλ -με σύρμα- χτυπάμε τους 2 κρόκους αυγών και κατόπιν με κουτάλα σούπας προσθέτουμε σιγά σιγά την σαλτσα στο μπώλ με τους χτυπημένους κρόκους .Ανακατεύουμε καλά την σάλτσα μας και περιχύνουμε τα γιουβαρλάκια .Σερβίρουμε αμέσως .



Υλικά

250 γρ τόνος Κονσέρβα Τράτα

1 κρεμμύδι τριμμένο

3-4 σκελίδες σκόρδο

μαιντανός ψιλοκομμένος

2 φλυτζανάκια του καφέ φρυγανιά τριμμένη

ασπράδια 2 αυγών χτυπημένα Μαρέγκα

λίγο αλάτι,πιπέρι,ρίγανη

Για τη σάλτσα :

1/2 κιλό γάλα

1 κουταλιά ARISTON

1 κουταλιά κοφτή αλεύρι

2 κρόκους αυγών

μία πρέζα αλάτι

χυμό από 1 λεμόνι μέτριο



Back to menu         Back to top         Print         E-mail me to a friend