Aristonkitchen logo Το κλειδί της εκλεκτής κουζίνας από το 1903


Γαλοπούλα με κόκκινο Mole

Mole – Πηχτή μεξικάνικη σάλτσα για το μαγείρεμα, από πιπεριές και αρωματισμένη με κύμινο, κόλιανδρο, κανέλλα και άλλα μυρωδικά. Σπανάκι στον ατμό για σερβίρισμα Για την παρασκευή του mole:Ζεσταίνουμε ένα σιδερένιο τηγάνι πάνω από μέτρια προς δυνατή φωτιά. Βάζουμε μέσα τα chillis και τα ψήνουμε στεγνά, πατώντας τα με μία σπάτουλα και γυρνώντας τα μέχρι να μαλακώσουν και να μυρίσουν, για περίπου 2 λεπτά. Φορώντας latex γάντια, τα κόβουμε σε κομμάτια των 2.5 εκ περίπου και τα βάζουμε σε ένα πυρίμαχο μπολ. Προσθέτουμε τις σταφίδες και βραστό νερό μέχρι να σκεπαστούν. Αφήνουμε να μουλιάσουν μέχρι τα chillis να μαλακώσουν, για περίπου 20 λεπτά. Στραγγίζουμε τα chillis και τις σταφίδες και τα βάζουμε σε ένα blender.Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, προσθέτουμε το σκόρδο και το κρεμμύδι και τα ψήνουμε γυρίζοντας συχνά με μία πιρούνα, για περίπου 4-5 λεπτά. Τα βάζουμε πάνω σε μία επιφάνεια κοπής. Βάζουμε το τηγάνι τα tomatillos και τα ψήνουμε ανακατεύοντας συχνά μέχρι η επιφάνεια να μαυρίσει και να βγάλει φουσκάλες από όλες τις πλευρές, για περίπου 5 λεπτά. Τα βάζουμε και αυτά στην επιφάνεια κοπής. Χοντροκόβουμε όλα τα υλικά μαζί και τα τοποθετούμε στο blender. Αφήνουμε το τηγάνι να κρυώσει και σκουπίζουμε.Προσθέτουμε σε αυτό τα αμύγδαλα, το κακάο, 1 κουταλάκι αλάτι, 1/4 κουταλάκι πιπέρι, τα γαρύφαλλα και τον ζωμό κότας στο blender. Χτυπάμε τα υλικά μέχρι να γίνουν κρέμα, προσθέτουμε τα κομμάτια από την tortilla και ξαναχτυπάμε μέχρι το μίγμα μας να γίνει ομοιόμορφο.Στο ίδιο τηγάνι ζεσταίνουμε το ΑΡΙΣΤΟΝ πάνω από μέτρια προς δυνατή φωτιά. Αλατοπιπερώνουμε την γαλοπούλα. Μαγειρεύουμε μέχρι να ροδίσει λίγο από όλες τις πλευρές, περίπου 6 λεπτά συνολικά. Βάζουμε το mole και 160 ml ζωμό κότας. Όταν η γαλοπούλα μας βράσει, κατεβάζουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 15 λεπτά. Βγάζουμε την γαλοπούλα σε μία επιφάνεια κοπής και την αφήνουμε για 5 λεπτά. Κόβουμε σε φέτες και τοποθετούμε πάνω σε μία θερμασμένη πιατέλα σερβιρίσματος. Περιχύνουμε με το mole και σερβίρουμε αμέσως.



Υλικά

Για το mole:
1-2 αποξηραμένα chilli χωρίς τους σπόρους
2 κουταλιές σταφίδες
Βραστό νερό (όπως απαιτείται)
2 σκελίδες σκόρδο
1 μικρό κρεμμύδι σε τέταρτα
3 μεγάλα tomatillos χωρίς το κέλυφος και πλυμένα
2 κουταλιές αμύγδαλα σε νιφάδες
1 κουταλιά κακάο χωρίς ζάχαρη
1/2 κουταλάκι γαρύφαλλο
80 ml ζωμό κότας
Μία tortilla καλαμποκιού κομμένη σε κομμάτια 2.5 εκ.
1 κουταλιά ΑΡΙΣΤΟΝ
3-4 φιλέτα γαλοπούλας,
περίπου 500 γρ.
160 ml ζωμό κότας



Back to menu         Back to top         Print         E-mail me to a friend