Aristonkitchen logo Το κλειδί της εκλεκτής κουζίνας από το 1903


Γαλοπούλα συγκλονιστική με υπέροχη γέμιση ,της Ράνιας Σούτου

Αυτή η συνταγή γαλοπούλας ,ήταν ότι καλύτερο έχω φάει ποτέ .Βεβαίως τα Χριστούγεννα 2016 πέρασαν, αλλά η Γαλοπούλα πάντα ενδείκνυται για τραπέζι και μην ξεχνάμε ότι δεν θέλει ζέσταμα _μπορεί να μαγειρευτεί και να ξεκουραστεί 3 ώρες πρίν σερβιριστεί ,κάτι που εξυπηρετεί όσους δεν έχουν βοήθεια στο σπίτι . 

Πλένουμε την γαλοπούλα και βγάζουμε τα συκωτάκια ,τα οποία αν θέλουμε τα κρατάμε για την γέμιση ,αν όχι τα κάνουμε κάτι άλλο .

Τρίβουμε το πουλερικό με λεμόνι κομμένο στην μέση .Από τον λαιμό μέχρι το πίσω μέρος του πουλερικού ευγενικά και με προσοχή ,ανάμεσα στο ψαχνό και στο δέρμα ,περνάμε μία πάστα από ARISTON ,ΒΟΥΤΥΡΟ ΤΥΠΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ +μέλι +χυμό πορτοκάλι ,που έχουμε ήδη ετοιμάσει .

Στο εσωτερικό της γαλοπούλας βάζουμε αλάτι και πιπέρι .Την γαλοπούλα καλό είναι να μαρινάρουμε με τον συγκεκριμένο τρόπο 3 μέρες πριν μαγειρέψουμε το πουλερικό ,βαζοντας την βέβαια στο ψυγείο τις ημέρες του μαριναρίσματος .Κατα την διάρκεια του μαριναρίσματος ,βρέχουμε συχνά την γαλοπούλα με πορτοκάλι και τον χυμό από την πάστα που έχει στάξει στο τάψι που έχουμε τοποθετήσει την υπό μαρινάρισμα γαλοπούλα .Την 3η μέρα ξεκινάμε την γέμιση με τον παρακάτω τρόπο :

Βάζουμε τον κιμά με ARISTON,ΦΥΤΙΚΑ ΕΛΑΙΑ ΜΕ ΒΟΥΤΥΡΟ _κόκκινο μεταλλικό κουτί _και κρεμμύδι ξερό και σωτάρουμε μέχρι να γυαλίσει το κρεμμύδι .Προσθέτουμε το κουκουνάρι ,αλάτι ,πιπέρι και συνεχίζουμε το σωτάρισμα για 3-4 λεπτά .Ρίχνουμε 1 ποτηράκια κρασιού κόκκινο κρασί ή πόρτο .Σε άλλο τηγάνι σωτάρουμε τα βρασμένα ήδη κάστανα με ARISTON ,ΒΟΥΤΥΡΟ ΤΥΠΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ , 2 κουταλιές  μέλι και 1/2 ποτηράκι του κρασιού κονιάκ .Τα μισά σωταρισμένα κάστανα ψιλοκόβω και ανακατεύω στον κιμά .Ψιλοκόβω τετράγωνα 2 μήλα και 2 αχλάδια και σε καθαρό τηγάνι ,σωτάρω σε ARISTON ,ΒΟΥΤΥΡΟ ΤΥΠΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ,βάζοντας 1 κουταλιά ζάχαρη και μισό ποτηράκι του κρασιού πόρτο ή κόκκινο κρασί .Ενώνω τα υλικά της γέμισης και μερικά ολόκληρα κάστανα κρατάω για την γαρνιτούρα .

Γεμίζουμε την γαλοπούλα και την ράβουμε με σακοράφα και κλωστή ,να κρατηθεί εντός του πουλερικού η γέμιση .Ψήνουμε στους 180 o C

για 45 λεπτά με την γαλοπούλα ξεσκέπαστη .Κάτω από το ταψί με την γαλοπούλα έχουμε ετοιμάσει ζωμό κότας και έχουμε τοποθετήσεις σε ταψί κάτω από το ταψί με την γαλοπούλα και κάθε 20 λεπτά την περιχύνουμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο .Αφού περάσουν τα πρώτα 45 λεπτά ψησίματος και έχουμε περιχύσει ήδη 2 φορές με ζωμό την γαλοπούλα μας ,σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο ή σκεύος κατάλληλο και ψήνουμε για άλλη 1 ώρα ,μην ξεχνώντας να περιχύνουμε την γαλοπούλα με τον ζωμό .Μετά την 2η ώρα ψησίματος ,αναποδογυρίζουμε την γαλοπούλα και ψήνουμε για άλλη μία ώρα με σκεπασμένη την γαλοπούλα ,μην ξεχνώντας το πολύ σημαντικό ,περιχύνω με ζωμό την γαλοπούλα κάθε 20 λεπτά περίπου για να μην στεγνώσει .Σε 3 ώρες θα είναι έτοιμη και όχι ξερή .Το μυστικό το περίχυμα με τον ζωμό ,το μαρινάρισμα των 3 ημερών και το ταψί με τον ζωμό μέσα στον φούρνο μας ,από κάτω από το ταψί με την γαλοπούλα .

Μόλις την βγάλουμε από τον φούρνο την αφήνουμε σκεπασμένη αλλά όχι ερμητικά κλειστή ,αφήνουμε μία χαραμάδα στο αλουμινόφυλλο που την έχουμε σκεπάσει ,για να σερβίρουμε χωρίς να ζεστάνουμε και να είναι ακόμα ζεστή .

Κόβουμε με ηλεκτρικό μαχαίρι και δένουμε το ζουμί που βρίσκεται στο ταψί με 1 με 1/2 κουταλιά αλεύρι .

Τοποθετούμε την σάλτσα μας σε σαλτσιέρα και σερβίρουμε .Από την προηγούμενη ,μπορούμε να ετοιμάσουμε και sauce cranberry ,που γίνεται έυκολα σε τηγάνι από την προηγούμενη μέρα ,απλά προσθέτοντας τα cranberry με ίση ποσότητα ζάχαρης ,λίγο γλυκάνισο,λίγο λεμόνι  και ελάχιστη κανέλλα . Μόλις σκάσουν τα cranberry η σάλτσα είναι έτοιμη ,θα πάρει λίγα λεπτά .Την φυλάτε στο ψυγείο για να την σερβίρετε την επόμενη ελαφρώς ζεσταμένη ,τοποθετώντας την σε έταιρη σαλτσιέρα .

 

 

Ράνια ,σε ευχαριστούμε πολύ ,που εκτός από υπέροχο πλάσμα , ειλικρινές ,δυνατό και ακούραστο ,είσαι καταπληκτική μαγείρισσα και εξαιρετική φίλη   _σε ευχαριστούμε πάρα πολύ ,που μας έδειξες Live την εκτέλεση ..να εισαι πάντα καλά και περιμένουμε και άλλες συνταγές σου όταν ευκαιρήσεις ..

 

Με αγάπη ,

από τον ARISTON ,HARRIS ,που σας λατρεύει 



Υλικά

1 γαλοπούλα,

500 gr κιμά μοσχαρίσιο 150 γρ κουκουνάρι 500 γρ κάστανα ARISTON ,ΦΥΤΙΚΑ ΕΛΑΙΑ για το σωτάρισμα του κιμά και για τον ζωμό, 500 gr ARISTON ,BOYTYΡΟ ΤΥΠΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ για την παστα γαλοπούλας και τα σωταρίσματα φρούτων ζωμός κότας ,νερό 2 αχλάδια 2 μήλα συκωτάκια γαλοπούλας αν θέλουμε _ψιλοκκομένα ,1 ποτήρι κόκκινο κρασί ή πόρτο ,1 ποτηράκι κονιάκ για τα φρούτα ,μέλι, ζάχαρη , 300 gr cranberries ,1 λεμόνι ,4 πορτοκάλια για το μαρινάρισμα και την πάστα γαλοπούλας ,γλυκάνισο ,κανέλλα



Back to menu         Back to top         Print         E-mail me to a friend