Aristonkitchen logo Το κλειδί της εκλεκτής κουζίνας από το 1903


Λαμπρόψωμο ,μια συνταγή από την Πελοππόνησο

Βάζουμε στον κάδο του μίξερ τα αβγά, το γιαούρτι, το αλάτι, την ζάχαρη, το μαχλέπι, τον γλυκάνισο, την μαστίχα και την ξηρή μαγιά. Τα ανακατεύουμε λίγο μέχρι να ομογενοποιηθουν. 
Ανακατέυουμε τα αλεύρια και ρίχνουμε πέριπου 100 γρ. στο μείγμα της μαγίας ανακατεύοντας μέχρι να γίνει αραιός χυλός. 
Κατόπιν προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι, το ARISTON ΒΟΥΤΥΡΟ ΤΥΠΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ, το γάλα, το ΑRISTON ΦΥΤΙΚΑ ΕΛΑΙΑ και ζυμωνουμε με τον γάντζο μεχρι να γίνει λείο και ομογενοποιημένο ζυμάρι. 
Σκεπάζουμε το ζυμάρι και το αφήνουμε σκεπασμένο σε ζεστό μέρος για περίπου 20 λεπτά μέχρι λίγο να διογκωθεί. 
Κατόπιν ζυμώνουμε ξανά και δίνουμε στο ζυμάρι μας στρογγυλό σχήμα σαν καρβέλι. 
Αφήνουμε το λαμπρόψωμο σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. 
Στην συνέχεια το αλείφουμε με ενα μείγμα απο 1 ασπράδι και 2 κουταλιες σούπας γάλα, 
τοποθετούμε στο κέντρο τα κόκκινα αβγά δίνοντας τους σχήμα σταυρού και το ψήνουμε στους 170 βαθμούς για περίπου 1 ωρα μέχρι να πάρει χρώμα. 
 
 


Υλικά

350 γρ. αλεύρι σκληρό
250 γρ. αλεύρι μαλακό
100 γραμμ. βούτυρο ARISTON, ΒΟΥΤΥΡΟ ΤΥΠΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ λιωμένο και χλιαρό
1 κ.γ. αλάτι
1/2 κ.γλ. μαστίχα 
2 φακελάκια ξηρή μαγιά
1 κ.γ. μαχλέπι
1 κ.γ. γλυκάνισο
1 κ.σ. ζάχαρη
2 αυγά
100 γρ. γιαούρτι 
100 γρ. γάλα χλιαρό 
100 γρ ARISTON ,ΦΥΤΙΚΑ ΕΛΑΙΑ λιωμενα και χλιαρά
4 κόκκινα αυγά για το στόλισμα 


Back to menu         Back to top         Print         E-mail me to a friend