Aristonkitchen logo Το κλειδί της εκλεκτής κουζίνας από το 1903


Αγγινάρες Αλά Πολιτα

Καθαρίζουμε όλα τα λαχανικά εκτός από τις αγκινάρες για να μην μείνουν πολύ ώρα και τα ρίχνουμε σε λεκάνη με νερό όλες μαζί. Καθαρίζουμε τις αγκινάρες μέχρι την καρδούλα , τα τρυφερά φύλλα να μείνουν στην αγκινάρα . Αφήνουμε από κάτω από κάθε αγκινάρα ένα δάκτυλο από το κοτσάνι. Βγάζουμε με κουταλάκι το μαλλί από την αγκινάρα . Αμέσως στύβουμε λεμόνι πάνω από κάθε αγκινάρα και αλείφουμε ομοιόμορφα πριν ρίξουμε στη λεκάνη με νερό οπού βάζουμε και τις λεμονόκουπες . Έχουμε χρησιμοποιήσει τουλάχιστον 3 λεμόνια κομμένα στα 4 και τις λεμονόκουπες τους . Ξεπλένουμε τα λαχανικά μας με άφθονο νερό και τα τοποθετούμε στην κατσαρόλα . Χρειαζόμαστε χαμηλή κατσαρόλα. Ξεκινάμε από τα λαχανικά και τελευταίες από πάνω βάζουμε τις αγκινάρες με το κοτσάνι επάνω . Βάζουμε από πάνω λίγο αλάτι και λίγο πιπέρι και στύβουμε 1 λεμόνι πάνω από κάθε αγκινάρα . Βάζουμε ζεστό νερό μέχρι να σκεπαστούν οι αγκινάρες και όχι τα κοτσανάκια και προσθέτουμε 1 φλυτζανάκι του καφέ λάδι. Μουσκεύουμε ένα χαρτί Bake και το βάζουμε από πάνω από τις αγκινάρες ανάλαφρα όμως να στερεώνει τις άκρες. Ψήνουμε σε μέτρια φωτιά για 45 λεπτά και βγάζουμε σε ένα πιάτο τις αγκινάρες όταν είναι σχεδόν έτοιμες επειδή βράζουν πιο γρήγορα από τα άλλα λαχανικά . Τα υπόλοιπα λαχανικά τα αφήνουμε να βράσουν και ξαναφέρνουμε προσεκτικά τις αγκινάρες μέσα στην κατσαρόλα πάντα σκεπασμένες να έχουν το ζουμάκι τους και όταν είναι όλα μαζί βρασμένα καλά ετοιμάζουμε το δέσιμο της σάλτσας .Με ένα λεμόνι + 1 κουταλιά αλεύρι διαλύουμε σε γυάλινο ποτήρι και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ομοιόμορφος χυλός. Προσθέτουμε και ζουμί από το φαγητό . Σουρώνουμε αν έχει γρομπαλάκια και ρίχνουμε πάνω από όλο το φαγητό . Παίρνει μια βράση και κλείνουμε την φωτιά. Το παίρνουμε από το μάτι και το αφήνουμε μέσα στην κατσαρόλα με το bake σκεπασμένο.



Υλικά

1 κουτάλι Αλεύρι
7 ½ λεμόνια
12 αγκινάρες
4 Καρότα
3 Κρεμμύδια ξερά μικρά ολόκληρα
3 πατάτες κομμένες κύβους
2 φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα μπαστουνάκια
( σε μεγάλα διαστήματα )
1 χούφτα άνηθο κομμένο κλωνάρι - κλωνάρι
1 φλυτζανάκι του καφέ λάδι



Back to menu         Back to top         Print         E-mail me to a friend