Aristonkitchen logo Το κλειδί της εκλεκτής κουζίνας από το 1903


Xριστόψωμο Παραδοσιακό του Pastry Chef Χρήστου Βέργαδου

Το Χριστόψωμο ήταν και είναι βασικό starter στο Χριστουγεννιάτικο ,Πρωτοχρονιάτικο και στο τραπέζι των Φώτων . Κόβετε από τον αρχηγό της οικογένειας ,το πρώτο κομμάτι είναι του Χριστού ,το δεύτερο του Φτωχού και κατόπιν για όλα τα μέλη της οικογένειας , ξεκινώντας από το μεγαλύτερο ηλικιακά μέλος . Ετοιμάστε το για να τιμήσετε τον αρχηγό της δικής σας οικογένειας και να γνωρίσετε στα νεώτερα μέλη της οικογένειάς σας την Ελληνική Παράδοση . Ο Pastry Chef Χρήστος Βέργαδος θα μας ετοιμάσεις υπέροχα Χριστόψωμα ,ντεκοραρισμένα με σταυρούς και ευγονικά σύμβολα , με πρωταγωνιστή το προίον μας ARISTON ,ΦΥΤΙΚΑ ΕΛΑΙΑ .

Βαζουμε στον κάδο του μιξερ τα ARISTON ,ΦΥΤΙΚΑ ΕΛΑΙΑ και ολα τα υλικα εκτός του νερού και της νωπης μαγιάς. Σε ενα μικρό μέρος του νερού διαλύουμε την νωπή μαγιά και την προσθέτουμε στον κάδο του μιξερ με τα υπόλοιπα υλικά. Ζυμωνουμε με τον γάντζο μέχρι να αρχίσουν να ενσωματώνονται τα υλικα και προσθέτουμε ακομα λίγο απο το υπόλοιπο χλιαρό νερό μέχρι να γίνει ζυμάρι που θα ξεκολαει απο τα τοιχώματα. Αφήνουμε το ζυμάρι να ξεκουραστεί για περίπου 15 λεπτα. Κόβουμε ενα μέρος απο το ζυμάρι και φτιάχνουμε δυο κορδόνια. Δίνουμε σχήμα καρβελιού στο υπόλοιπο ζυμάρι και πανω σε αυτο δημιουργούμε ενα σταυρό με τα δυο κορδόνια που ετοιμασαμε πριν. Αλειφουμε την επιφάνεια με λίγο γάλα για να πάρει χρωμα. Τοποθετούμε στο κέντρο του σταυρού ενα ολόκληρο καρύδι και διακόσμουμε την επιφάνεια του με ολόκληρα αμύγδαλα ή καρύδια ή σουσαμι. Αφήνουμε το χριστόψωμο σε ζεστό μέρος για περίπου 15 λεπτά. Κατόπιν ψήνουμε στους 170 βαθμούς για περίπου 35 λεπτα.



Υλικά

900 γρ αλεύρι σκληρό

140 γρ ARISTON ,ΦΥΤΙΚΑ ΕΛΑΙΑ

20 γρ σιμιγδάλι ψιλό

1 κουταλιά σούπας αλάτι

30 γρ νωπή μαγιά

50 γρ ούζο

10 γρ γλυκάνισο

400 γρ νερό χλιαρό νερό

40 γρ ζάχαρη



Back to menu         Back to top         Print         E-mail me to a friend