Aristonkitchen logo Το κλειδί της εκλεκτής κουζίνας από το 1903


Mουσακάς του Γιώργου Τσούλη ,εκπομπή ΕΛΕΝΗ 11_5_2017

Εκτέλεση για τα λαχανικά:
Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε το ARISTON ,ΦΥΤΙΚΑΕΛΑΙΑ ΜΕ ΒΟΥΤΥΡΟ 5% και τηγανίζουμε τις πατάτες μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα.
Μόλις ετοιμαστούν τις αφαιρούμε με μια τρυπητή κουτάλα και τις τοποθετούμε σε ένα μεγάλο πιάτο που έχουμε στρώσει απορροφητικό χαρτί.
Στο ίδιο τηγάνι και συμπληρώνοντας λίγο ARISTON, ΦΥΤΙΚΑΕΛΑΙΑ ΜΕ ΒΟΥΤΥΡΟ 5% ακόμη, τηγανίζουμε τις μελιτζάνες. 
Μόλις ετοιμαστούν τις βάζουμε σε ένα μεγάλο πιάτο με απορροφητικό χαρτί ,αν και με το προιον μας δεν τραβάνε λάδι καθόλου .
Αλείφουμε με ARISTON , ΦΥΤΙΚΑ ΕΛΑΙΑ ΜΕ ΒΟΥΤΥΡΟ 5% ένα ορθογώνιο ταψί του φούρνου και στρώνουμε ομοιόμορφα τις πατάτες, από πάνω τοποθετούμε τις μελιτζάνες ομοιόμορφα απλωμένες κι’ αυτές 
Εκτέλεση για τον κιμά:
Ζεσταίνουμε μια βαθιά κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε το ARISTON, ΦΥΤΙΚΑ ΕΛΑΙΑ ΜΕ ΒΟΥΤΥΡΟ 5% και μαγειρεύουμε τους κιμάδες, μέχρι να ασπρίσουν, ρίχνοντάς τους σε δόσεις όμως. 
Μόλις ετοιμαστεί, αφαιρούμε τον κιμά από την κατσαρόλα και τον αδειάζουμε σε ένα μπολ. 
Στην ίδια κατσαρόλα, συμπληρώνουμε λίγο ARISTON, ΦΥΤΙΚΑ ΕΛΑΙΑ ΜΕ ΒΟΥΤΥΡΟ 5% ακόμη και ρίχνουμε το κρεμμύδι,  σοτάρουμε για 3-4 λεπτά σε μέτρια φωτιά μέχρι να καραμελώσει ελαφρά, προσθέτουμε το σκόρδο τη κανέλα και το γαρύφαλλο, το θυμάρι και μαγειρεύουμε για 2 λεπτά. Στη συνέχεια προσθέτουμε, τον κιμά, τον πελτέ ντομάτας και μαγειρεύουμε για άλλα 2 λεπτά.
Σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, ρίχνουμε τη ντομάτα κονκασέ, τον κύβο, το νερό και τη δάφνη και σιγοβράζουμε για 40-50 λεπτά μέχρι να καραμελώσει ο κιμάς και τα υγρά του να έχουν γίνει μια παχύρευστη σάλτσα. Αφού λοιπόν ετοιμαστεί και ο κιμάς ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι το αδειάζουμε πάνω από τα λαχανικά μας.
Εκτέλεση για τη μπεσαμέλ:
Βάζουμε μια βαθιά κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ρίχνουμε το ARISTON, ΦΥΤΙΚΑ ΕΛΑΙΑ ΜΕ ΒΟΥΤΥΡΟ 5% και ανακατεύουμε με μια κουτάλα μέχρι να λιώσει, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε συνεχώς για να μην μας κολλήσει το αλεύρι στην κατσαρόλα. Ρίχνουμε σιγά σιγά το γάλα  ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα χειρός για να μην κάνει σβόλους. Αφήνουμε να δέσει η μπεσαμέλ καλά και τη δοκιμάζουμε για να δούμε αν μας βγάζει γεύση αλευριού, σε αυτή τη περίπτωση συνεχίζουμε το μαγείρεμα. 
Βγάζουμε τη κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνουμε τους κρόκους, το μοσχοκάρυδο, αλάτι, πιπέρι και το ανθότυρο. Ανακατεύουμε απαλά με μια κουτάλα και την αδειάζουμε πάνω από τον κιμά. 
Πασπαλίζουμε από πάνω με τριμμένη παρμεζάνα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς στον αέρα μέχρι να πάει ωραίο χρυσαφί χρώμα. Αφήνουμε 10 λεπτά να κρυώσει, έπειτα κόβουμε σε μερίδες και σερβίρουμε.


Υλικά

Υλικά για τα λαχανικά:
3-4 μελιτζάνες φλάσκες κομμένες σε οριζόντιες φέτες πάχους 3εκ.
6-7 μεγάλες  πατάτες κομμένες σε κάθετες φέτες πάχους 2εκ.
200γρ. ARISTON ,ΦΥΤΙΚΑΕΛΑΙΑ ΜΕ ΒΟΥΤΥΡΟ 5%
Αλάτι-πιπέρι
Για το ραγού:
150γρ. ARISTON ,ΦΥΤΙΚΑ ΕΛΑΙΑ ΜΕ ΒΟΥΤΥΡΟ 5%
600γρ. μοσχαρίσιο κιμά
400γρ. χοιρινό κιμά
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2σκ. σκόρδο ψιλοκομμένες
1 ½  κ.σ. πελτέ ντομάτας
200ml. κόκκινο κρασί
1/4κ.γ κανέλα τριμμένη
1/4κ.γ. θυμάρι 
1/4κγ. γαρύφαλλο τριμμένο
1 δάφνη
600γρ. ντομάτα κονκασέ
1 κύβο ζωμό μοσχαριού
Χλιαρό νερό όσο πάρει
Αλάτι και πιπέρι
Για την μπεσαμέλ:
1ltr. γάλα
100γρ. ARISTON ,ΦΥΤΙΚΑ ΕΛΑΙΑ ΜΕ ΒΟΥΤΥΡΟ 5%
100γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
3 κρόκους 
¼ κγ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
150γρ. Ανθότυρο τριμμένο
200γρ. παρμεζάνα τριμμένη
Αλάτι-πιπέρι


Back to menu         Back to top         Print         E-mail me to a friend